Daniel Espinosa om stöldanklagelsen: Väldigt ledsen

”Hoppas detta klaras upp”

TT

Publicerad 2024-02-01

Den svenske regissören Daniel Espinosa kommenterar nu anklagelserna om idéstöld som riktats mot hans film nya film ”Madame Luna”.

– Jag blir väldigt ledsen av att höra dessa anklagelser mot filmen och jag hoppas verkligen att alla inblandade parter kommer att få göra sin röst hörd, säger han till Variety.

Det är svensk-eritreanske filmskaparen Binyam Berhane som hävdar att ”Madame Luna” bygger på hans research och filmidé om en eritreansk människosmugglare.

Daniel Espinosa. Arkivbild.

Den verklighetsbaserade idén presenterade han för Stockholmsbaserade produktionsbolaget Momento Film för drygt tio år sedan, enligt en stämningsansökan som riktas mot Memento och två andra bolag och som lämnats in i en amerikansk domstol. Berhane hävdar också att det tidigare fanns avtal mellan parterna om att göra en film baserad på berättelsen.

Momento Film har har kommenterat saken med att bolagets bild av händelserna skiljer sig drastiskt från Berhanes.

– Jag hoppas innerligt att Binyam Berhane mår bra. Jag har bara hört bra saker om honom och han är en mycket begåvad dokumentärregissör. Det jag kan uttrycka är ett genuint förtroende för producenterna och produktionsbolaget Momento Film och jag hoppas att detta klaras upp för alla inblandade, säger Espinosa till Variety.

”Madame Luna” har premiär på Rotterdams filmfestival på söndag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln