Skärpta krav för Oscarsgalans finaste pris

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2023-06-22

Oscarsakademin skärper kraven på filmer som kan bli aktuella till galans finaste pris – bästa film.

Oscarsakademin tror på biografer. Därför skärps kraven på hur mycket och hur länge filmerna måste ha gått på bio om de ska kunna bli aktuella för den eftertraktade statyetten för bästa film.

Filmer kommer som tidigare behöva gå minst en vecka på bio i en av sex amerikanska storstäder. Men filmerna behöver från och med nästa år dessutom gå en extra vecka på minst tio av de femtio största marknaderna i USA, inom en och en halv månad från premiären.

Gänget bakom "Everything everywhere all at once" tar emot priset för bästa film vid Oscarsgalan tidigare i år.

”Vi hoppas att det här förlängda bioavtrycket kommer att öka filmers synlighet världen över och uppmuntra publiken att uppleva vår konstform i en biografmiljö”, skriver vd Bill Kramer och ordföranden Janet Yang i ett gemensamt uttalande, och tillägger:

”Baserat på många samtal med branschpartner, så känner vi att den här utvecklingen gynnar såväl filmskapare som filmälskare”.

Skärpningen är antagligen riktad mot strömningsjättar som Netflix, Apple och Amazon, men kan enligt The Los Angeles Time s snarare slå mot mindre oberoende filmskapare, som kraven kan bli kostsamma för.

Reglerna gäller dock bara för bästa film, övriga kategorier påverkas inte.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln