Mejla

Stefan Hedmark

Transkritik får Hollywood att snabbt vända blad

Halle Berrys fadäs möttes av en storm

Halle Berry.
Halle Berry.

KRÖNIKA. I fredags var Halle Berry inställd på att spela en transsexuell man.

I måndags bad hon om ursäkt för att ha övervägt det.

Ett kapitel i Hollywoods historia tycks definitivt vara på väg att avslutas.

Kontroversen började med en intervju på Instagram där Halle Berry avslöjade att hon övervägde att spela en transperson i ett kommande filmprojekt.

– Det är en kvinna som har blivit en man. Den här världen, vem den här kvinnan var, är så intressant för mig, sa hon i intervjun.

På Twitter attackerades stjärnan snabbt för att överhuvudtaget vilja spela en transperson. Hon är trots allt en heterosexuell kvinna utan erfarenhet av den världen. Dessutom tydde hennes uttalande på att hon inte riktigt hade förstått vad det innebär att vara transsexuell, eftersom hon hela tiden pratade om rollen som ”kvinna”, trots att det är en man.

Hade förstått vad det handlade om

När Berry i måndags bad om ursäkt och meddelade att hon inte längre övervägde att spela rollen visade hennes ordval att hon snabbt hade förstått vad krisen handlade om.

Laverne Cox medverkar i dokumentären ”Disclosure”.
Laverne Cox medverkar i dokumentären ”Disclosure”.

En orsak till att Twitterstormen nådde kategori 5 under helgen var att ett pr-konto för den Netflix-aktuella dokumentären ”Disclosure” blev tongivande. Filmen handlar om hur Hollywood har påverkat synen på transsexuella, på gott och ont.

Twitterkontot riktade sig, i ett smart pr-drag, till Halle Berry och uppmuntrade henne att se filmen för att förstå varför det får kulturella konsekvenser varje gång en cisperson väljer att spela en transperson.

Vem vet, kanske blev det Netflix, popcorn och lite reflektion för Halle över helgen.

Scarlett Johansson.
Scarlett Johansson.

Scarlett Johansson uttryckte frustration

För två år sedan drog sig Scarlett Johansson ur ett liknande filmprojekt, men först efter att ha uttryckt frustration över att andra cispersoner, som Felicity Huffman och Jared Leto, hade spelat transsexuella och både hyllats och prisats för det.

Det finns ingen anledning att kasta skit på de cispersoner som har gjort transroller. Det är ett tröttsamt Twitterbeteende.

Men tiden har snabbt sprungit ifrån den typen av casting – just för att det har berövat oss chansen att se transpersoner på vita duken. Det är dags att släppa fram dem.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE