Präktig dansfilm där gnistor aldrig flyger

Netflixaktuella ’Work it’ ska fånga tonårspubliken

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Work it

Regi Laura Terruso, med Sabrina Carpenter, Liza Koshy, Keiynan Lonsdale.


FILMRECENSION. Filmer som ”Bring it on” och ”Pitch perfect” hade något extra som gjorde dem sevärda.

”Work it” behöver jobba lite på det.

DANSKOMEDI. Netflix jobbar hårt för att locka unga kvinnor. Många av deras egenproducerade filmer riktar sig till den publiken. Att de inte är särskilt bra håller inga Netflixchefer sömnlösa om nätterna, så länge publiken strömmar till. Det senaste exemplet är den romantiska tonårskomedin ”The kissing booth” (2018) och dess nybakta uppföljare, som har blivit stora framgångar, även i Sverige.

Frågan är dock om ”Work it” lyckas charma samma publik. Även det här är en komedi som flörtar med en ung, kvinnlig publik. Den har medryckande musik, romantik och vackra skådespelare i huvudrollerna.

En av producenterna bakom är Alicia Keys, men om hennes ambition var att få filmen att stå ut i jämförelse med alla andra löpande band-artade produkter som läggs ut på Netflix är det ett misslyckande.

”Work it”.
”Work it”.

Filmen handlar om high school-studenten Quinn (Sabrina Carpenter) som desperat vill komma in på Duke-universitet. Det ser inte lovande ut, men hon får intrycket att det kan gå vägen om hon blir medlem i en dansgrupp i skolan.

Bildar en egen dansgrupp

Problemet är förstås att hon inte kan dansa. Hon har inte en chans att bli medlem i gruppen, men vill få revansch och bildar en egen grupp som består av ett antal skeptiska talanger. De hoppas få hjälp av Jake Taylor (Jordan Fisher), en tidigare tävlingsvinnare som har dragit sig tillbaka efter en skada.

Sabrina Carpenter och Liza Koshy i ”Work it”.
Sabrina Carpenter och Liza Koshy i ”Work it”.

Den forna Disney Channel-stjärnan Sabrina Carpenter är stabil i huvudrollen; nog är det underhållande att se en verklig dansare låtsas som att hon inte kan röra sig bättre än Elaine Benes. Hon har ett vasst samspel med Liza Koshy, och visst är Keiynan Lonsdale högeffektiv som filmens bitchiga ”skurk” som är så inställd på dansskolan Juilliard att han insisterar på att alla kallar honom ”Juilliard”.

Formeln får aldrig utmanas

Men trots några bra musikscener flyger här aldrig gnistor. Formeln får inte utmanas och filmen är präktig på ett sätt som gör den ointressant.

”The kissing booth” kallades sexistisk av en del kritiker. Det må vara rätt, men där hände åtminstone något som fick publiken att vakna.

”Work it” finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE