Filmrecensioner

Den försvunna diamantfabriken

”Inuti diamanten” är mindre filmisk än sina föregångare

Av: 

Emma Gray Munthe

”Inuti diamanten”

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Inuti diamanten

Regi Viktor Johansson, med Elin Marklund, Reza, Markus Skivik, Ida Hammernes, Hamza, Mustafa, Hossein Ahmadi, Abdison Aziis, Tomoya Ishii m fl

FILMRECENSION Livet runt den nedlagda diamantfabriken i Robertsfors, sett genom ”Himmel över Flogsta”-regissören Viktor Johanssons ögon.

HYBRIDDOKUMENTÄR Robertsfors. En storasyster som självskadar, en lillebror som leker med döden. Två flyktingar som tränar i snön för att de måste vara starka som träd och inte bli galna. "Vi ska aldrig skickas tillbaka. Vi ska aldrig skickas tillbaka." Ett par där killen är besatt av fiskar och sover jämt. Den nedlagda diamantfabriken pratar med dem alla, spökar inuti.  

Regissören Viktor Johanssons två tidigare långfilmer "Under Gottsunda" och "Himmel över Flogsta" har varit Harmony Korine:skt drömska och knäppa, med bilder som lever egna liv var för sig och bygger dikter tillsammans. I "Inuti diamanten" är det orden som är starkast. Mindre filmisk än sina föregångare, de poetiska mellanrummen mellan huvudpersonernas mellanrumstillvaro saknas och ofta hör man inte vad som sägs i gyttret av röster. Man får känslan av att "Inuti diamanten" faktiskt passat bättre som ren text, där läsaren själv fått skapa bild och ljud.


"Inuti diamanten" går att se på Draken Film.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film