Underhållande ny version av Dickens 1800-talsklassiker

Morfydd Clark och Dev Patel.
Morfydd Clark och Dev Patel.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

David Copperfields äventyr och iakttagelser

Regi Armando Iannucci, med Dev Patel, Hugh Laurie, Rosalind Eleazar, Tilda Swinton, Peter Capaldi, Ben Whishaw, Gwendoline Christie, Morfydd Clark, Benedict Wong.

Färska versionen av Charles Dickens klassiker underhåller med sevärda skådespelare och lekfulla grepp. Dev Patel är utmärkt i huvudrollen.

DRAMAKOMEDIN Kvickt. Både lättfotat, snabbt och underhållande.
Charles Dickens är en av de största berättarna och den här bygger på en av hans bästa romaner.
Filmen gör huvudpersonen till berättare. Det inleds när David Copperfield föreläser i en 1800-talsteater. Sedan är han själv med i rummet och visar hur det gick till när han föddes. Modern är en ung änka, barndomen har några lyckliga år tills hon gifter om sig och en elak styvfar kommer in i Davids liv. Han skickas till en förfärlig skola och får jobb bland andra hunsade barnarbetare i en fabrik.

En historia om klass och status. Från rik till fattig, från fattig till rik. David Copperfield själv kämpar med att smälta in bland välbärgade klasskamrater, och i historien finns flera som klättrar upp och ner på den sociala stegen.
Det svänger hit och dit på lyckofronten. Filmen håller dock genomgående en vänligt humoristisk ton - även elakingarna skildras med ett leende.

I samma anda som Dickens skrev.
Alla får liv av starka skådespelare. Tilda Swinton spelar högfärdig äldre släkting som tar sig an den unge David. Hugh Laurie är hennes excentriske inneboende. Peter Capaldi spelar den evigt skuldsatte och jagade Micawber som ändå möter det mesta med hoppfullhet. Ben Whishaw är självlysande i mörkret som den fjäskande Uriah Heep, den bittre mannen av ringa börd som intrigerar för att få makt och pengar.
Mest av allt lyser Dev Patel i titelrollen. Hans första replik är romanens klassiska öppningsfråga om han själv ska bli huvudperson i berättelsen om sitt liv. Eller någon annan? Nog är det David som bär oss från barndom och tonår till vuxna upplevelser och möten, vänskap och svek. Kärlek förstås.

Armando Iannucci, manus och regi, har gjort rolig tv som ”Alan Partridge” och ”Veep”, och de underhållande biofilmerna ”In the loop” och ”Death of Stalin”. Han har bra öra och öga för liv och politik, fåfänga och falskhet.

Lekfull filmmagi med finurliga scenövergångar. Trogen Dickens ande, men med bildberättande i 2000-talets puls.

Publisert:

LÄS VIDARE