Filmrecensioner

Människor blir kanonmat för Godzilla och King Kong

Skickliga monsterslagsmål, men det slarvas här och var

Av: 

Jan-Olov Andersson

”Godzilla vs Kong”.
”Godzilla vs Kong”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Godzilla vs. Kong

Regi Adam Wingard, med Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Shun Oguri, Eiza González, Julian Dennison, Kyle Chandler, Demián Bichir.


FILMRECENSION. Filmtiteln säger egentligen allt.

Två gigantiska monster, digitalt skapade, brakar samman i slagsmål till havs och på land och raserar längs vägen skyskrapor och andra byggnader i bland annat Hongkong.

MONSTERACTION. Rent bild- och ljudmässigt är det nog svårt att hitta en film som passar så mycket bättre när nu svenska biografer ska öppna upp på allvar. I USA i mars hade filmen premiär parallellt på (de få öppna) biograferna och på streamingtjänsten HBO Max. Att se och höra de maffigt skapade slagsmålsscenerna mellan de digitala monstren på en tv-skärm, är ju bara en bråkdel av känslan av att se och höra dem på en stor filmduk.

Att ”Godzilla vs Kong” sedan inte är en särskilt bra film i sig, är en annan sak.

De ska se rädda ut

Skådespelarna – medelålders eller tonåringar, geologer, forskare eller företagsledare, godhjärtade eller elaka, nyfikna eller giriga – har bara några uppgifter; att säga repliker som för intrigen framåt eller se rädda ut. Den som väntar romantiska förvecklingar mellan filmens snyggingar Alexander Skarsgård, Rebecca Hall och Eiza González, väntar förgäves. Närmast ett hjärta, kommer filmen i förhållandet mellan King Kong och en döv liten flicka (Kaylee Hottle).

Alexander Skarsgård i ”Godzilla vs Kong”.

Jättegorillan ska fraktas på båt till Antarktis för att man därifrån ska ta sig in till jordens kärna (fråga inte varför…). Samtidigt har Godzilla blivit skogstokig och rasande…

När jättarna brakar samman till havs kring några fartyg, dör människor i parti och minut utan att vi ska bry oss. Samma sak när de slåss i Hongkong och andra städer. Precis som i ”Transformers”- och ”Pacific rim”-filmerna. Här är människorna (också digitala) bara kanonmat.

Oerhört skickligt gjort

Det är monstrens slagsmål som står i centrum. Och där går det väl inte att klaga. Det är oerhört skickligt gjort. Även om jag kan tycka att King Kong bara tycks bli större och större, ju längre filmen pågår. Från att ha varit en gigantisk gorilla, som ändå hade kunnat härbärgeras säg på Kolmårdens djurpark, till stor som en skyskrapa, typ. Även längden på Alexander Skarsgårds skäggväxt varierar.

Nåväl, tänker man på sådant kanske man hellre ska se ”Promising young woman” eller ”Nomadland” i stället.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Alexander Skarsgård