Moore pratar allvar

FILM

Bowling for Columbine

Amerikansk dokumentär av och med Michael Moore, samt bl a Charlton Heston, Matt Stone och Marilyn Manson.

USA är ett land fullt av rädsla, och har länge varit det. Michael Moore inleder den här dokumentären om USA och landets förhållande till vapen med dödsskjutningarna på skolan i Columbine, Colorado i april 1999. Han fortsätter filma under några år. 11 september 2001 minskar inte den amerikanska rädslan.

För att känna sig tryggare skaffar amerikanarna vapen. Massvis med vapen. Men inte blir de tryggare. Istället skjuter de ihjäl varandra. Över 11 000 amerikaner skjuts ner varje år. Varför?

Michael Moore söker svaret genom att prata med privat milis i Michigan, med banker som delar ut vapen, med tv-producenter och polis.

Han jämför med Kanada där det också finns gott om vapen, men inte alls lika många mord.

Brotten har minskat, även antalet mord i USA.

Ändå har bevakningen i tv-nyheterna av mord ökat med 600 procent, vilket förstärker rädslan och ger amerikaner bilden av att det är farligare och farligare.

Skotten i skolan i Colorado och en dödsskjutning där en 6-årig pojke tar med sig en pistol och skjuter ihjäl en 6-årig flicka i Moores hemstad Flint får stort utrymme.

Det är tragedier där Moore försöker hitta svar, och precis som i sin ”Roger & me” pekar han på hur social nedrustning drabbar redan fattiga.

Michael Moore pratar allvar. ”Bowling for Columbine” är också en rolig film, precis som hans SVT-aktuella tv-serie. Här finns till och med en hysterisk animerad historielektion.

Titeln? De två tonåringar som sköt ner tolv elever och en lärare på Columbine hade bowlat på morgonen innan de öppnade eld. Kanske var det bowling som framkallade våldet, säger Moore som avvisar de som försöker skylla på filmvåld eller rockmusik som Marilyn Manson.

”Bowling for Columbine” är underhållande och dråplig, och Michael Moores engagemang smittande. Men man kan ju gå hem och fundera på varför amerikaner är så rädda. Och om det ger oss andra skäl att vara ängsliga.

Webb-tv

Jens Peterson