Maffian har ringt till oss

FILM

Nu kan vi se Edie Falco från Sopranos på bio

Foto: DRÖMROLLEN I Sunshine state spelar Edie Falco en kvinna som inte vågar lämna sin hemstad. Själv har New York-skådespelerskan kopplingar till både Italien och Sverige. Men jag vet inte ens från vilken stad jag härstammar säger hon.

Edie Falco, 39, är Sverige-aktuell på många sätt:

På bio i "Sunshine state", på tv i "Sopranos" - och som svenskättling.

- Det är så pinsamt, jag vet inte ens från vilken stad jag härstammar, säger hon.

Hon ringer tidigt en morgon från New York. Senare på dagen ska hon fortsätta inspelningarna av den nya omgången av "Sopranos".

Kan du berätta något om fortsättningen?

- Inte ett jävla ord! Inför varje säsong brukar fyra, fem i gänget som jobbar bakom kulisserna ha fått sparken. De har inte hållt käften om handlingen. De har "tagits om hand", ha ha.

Blev världsberömd

Rollen som Carmela Soprano, hustrun till maffiabossen, har gjort henne världsberömd.

Tidigare hade hon gjort många småroller i filmer och spelat teater i New York.

- Vi trodde serien skulle överleva högst en säsong. Så blev den detta "fenomen". Kändisskapet gör mig inget. För övrigt känner inte folk igen mig. När vi spelade in "Sunshine state" i Florida sa en motellreceptionist, besviket: Tänk att du har samma namn som hon i "Sopranos", jag hade hoppats att få träffa henne"

Italienska rötter"

Varför älskar folk tv-serien?

- Kanske för att familjen är så "vanlig", trots den bransch de jobbar i.

Edie Falcos pappa har italienska rötter, hon har vuxit upp omgiven av folk som kunde ha varit med i tv-serien.

- "Gudfadern"-filmerna och vår tv-serie har gjort att många av dem liksom låter antyda att de har ett hemligt liv i samma stil. De vill nog bara framstå som mer spännande än de är. Vad jag vet, känner jag ingen i maffian.

- Sedan ringer folk till seriens kontor, utan att säga sina namn, och påstår sig tillhöra maffian. De berättar hur mycket de älskar serien och att de gärna skulle vilja träffa oss. Brrr, där sätter vi en gräns.

" och svenska

I John Sayles "Sunshine state" spelar hon en kvinna som aldrig vågade lämna småstaden där hon växte upp.

- En drömroll, för hon är raka motsatsen till mig. Har hopplösa kärleksaffärer, medan jag är feg på det området, det är väl därför jag är singel. Men jag vågade kasta mig ut i New Yorks tuffa teatervärld.

Och så var det det där med Sverige-anknytningen..?

- Mina morföräldrar var barn när de flyttade från Sverige, men såg sedan aldrig bakåt i livet. Så - och det är pinsamt - jag vet inte ens i vilken stad vi har våra rötter.