David Dencik klar för Millenniumfilm

Foto: svt
David Dencik som John Ausonius i SVT-serien ”Lasermannen”.
FILM

Paris/Stockholm Näste svensk i rollistan till den amerikanska "Män som hatar kvinnor": David Dencik.

– Jag spelar polisen som i tillbakablickarna försöker utreda vad som hänt den försvunna Harriet Vanger, säger han.

Foto: ap
Daniel Craig.

Polismannen spelas i den svenska filmen av Björn Granath.

David Dencik gjorde även en mindre roll i den svenska "Män som hatar kvinnor", som journalisten Janne Dahlman på tidskriften Millennium. Nu får han alltså en roll i Hollywoodversionen.

Gick fort

Exakt vad det var som gjorde att David Fincher, som regisserar den amerikanska Stieg Larsson-filmen, tände på just David Denciks skådespelartalanger vet han inte. Däremot vet han att det gick fort.

– Jag provfilmade en onsdag, fick rollen fredag och stod framför kameran på måndagen. Dom berättade för mig innan att Fincher tyckte om att göra många tagningar av samma scen. Det var bra att jag visste det innan, för när vi skulle ta en scen som är kanske 8 sekunder lång och där jag håller i en cigarett, så tog vi den scenen 28 gånger.

– Och jag tror det här blir väldigt bra. Det är spännande när Sverige gestaltas av främmande ögon.

David Dencik har filmat i Hälsingland, bland annat den scen där en bil välter på en bro, en händelse som kommer att bli viktig under mordutredningen.

– Jag ska tillbaka och filma mer om ett par veckor.

Spielberg

Dencik har nyligen också gjort en liten roll i Steven Spielbergs kommande film "War horse". Den spelas in i England och handlar om hur en man följer efter in i första världskrigets skyttegravar för att rädda sin häst som blivit rekryterad dit. Huvudrollerna spelas av bland annat David Thewlis, Emily Watson och Jeremy Irvine.

– Den danske skådespelaren Nicolas Bro har en roll, och vi har samma casting agent, det var så jag tror att Spielbergs folk hörde talas om mig. Det var fantastiskt att komma dit, rent magiskt, med hundratals statister, hästar, rökmaskiner, kranar.

Lyckligt lottad

Spielberg har rykte om sig att arbeta oerhört fort, att sällan göra lika många tagningar som till exempel David Fincher gör.

– Ja, han har en helt annan hastighet, men han är lika noggrann. Han har samma intresse för spelet, men han är inte främmande för att börja improvisera om han ser något han kan använda i en skådespelare.

Dencik berättar att han också har en liten roll i Tomas Alfredsons John le Carré-filmatisering "Mullvaden", just nu under inspelning i London med bland annat Gary Oldman och Colin Firth i rollerna.

– Jag spelar en ungersk immigrant som är med i engelska spionorganisationen MI5.

Det är mycket nu?

– Ja, jag är mycket lyckligt lottad.

Gunnar Rehlin/TT Spektra