Persbrandt och Berg- ström i ny långfilm

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Persbrandt spelar en av rollerna i kommande långfilmen ”Någon annanstans i Sverige”.

I rollistan finns även namn som Peter Andersson, Helena Bergström och Marie Richardson.

Filmen regisseras av Kjell-Åke Andersson, som tidigare gjort filmer som ”Juloratoriet” och ”Min store tjocke far”.

Foto: Foto: SCANPIX, LINA BOSTRÖM EINARSSON
Mikael Persbrandt och Helena Bergström är två av skådespelarna i kommande ”Någon annanstans i Sverige”.

”Någon annanstans i Sverige” är en filmatisering av Hans Gunnarssons roman med samma namn, som handlar om tre människor som dör under en och samma natt och om efterverkningarna för deras familjer.

– Grundstoryn är att ett man dör i ett kök. Han hittas av två inbrottstjuvar som får skulden för mordet, och en av tjuvarna blir skjuten. Samtidigt dör en kvinna i en bilolycka, säger Kjell-Åke Andersson.

– Sedan handlar det om ett antal äktenskap och förhållanden i ett litet samhälle - som ligger ”någon annanstans i Sverige”. Det skulle kunna vara var som helst. Samhället är en huvudkaraktär; människorna är fast i en miljö som är mycket svår att ta sig ur.

”Short cuts”-historia

Filmen är en episodhistoria av "Short cuts"-karaktär, där alla roller är i princip lika stora. Mikael Persbrandt spelar en man som på väg till sina föräldrar träffar de två inbrottstjuvarna (Björn Bengtsson och Jonas Inde). Han känner igen en av dem som killen han mobbade i skolan.

Andra skådespelare i filmen är Sten Ljunggren, Meg Westergren, Sussie Ericsson och Björn Gustafson (skådisveteranen, inte komikern)

– Ja, det är ett jävla gäng. Och alla säger att det är bland de bästa manus de läst. Det är kriminalstory, tragedi, komedi och absurda situationer i samma berättelse, säger Kjell-Åke Andersson.

Håfström hann före

Andersson berättar att han följt författaren Hans Gunnarsson, som även står för filmens manus, sedan denne började skriva. Han hade tänkt filma Gunnarssons bok ”Leva livet”, men Mikael Håfström hann före.

– Hans Gunnarsson har inte minst en bra dialog; snabb, humoristisk och pricksäker.

Inspelningarna har redan börjat och pågår just nu i Piteåtrakten. Filmen väntas ha premiär i slutet av 2011.

Sara Haldert/TT Spektra, Erik Helmerson/TT Spektra

Publicerad: