The last song

FILM

Regi Julie Anne Robinson, med Miley Cyrus, Greg Kinnear, Liam Hensworth, Bobby Coleman, Kelly Preston.

DRAMA Efter över hundra avsnitt av ”Hannah Montana” – barn- och ungdomsserien som blivit som ett knark för yngre tv-tittare ungefär på samma sätt som ”Vänner” och ”Seinfeld” blev för många vuxna – vill Miley Cyrus, 17, gå vidare, in i en mer vuxen karriär.

Med rätt stor sannolikhet kommer hon att lyckas med det.

Alla som kommit förbi­ det faktum att Hannah Montana-låtarna är mer klämkäcka varianter av Britney Spears popmusik, vet att Miley Cyrus hur som helst har en uttrycksfull röst.

Här visar hon också att hon klarar av ett mer mångfacetterat skådespeleri än i sin populära tv-serie.

Historien utspelas i den amerikanska södern. Miley Cyrus rollfigur Ronnie är en trulig tonårstjej som tillsammans med lillbrorsan Jonah (Bobby Coleman) motvilligt ska tillbringa sommaren hos sin pappa Steve (Greg Kinnear). Hon är vansinnig på det hon uppfattar som pappans stora svek, att han skilde sig från deras mor (Kelly Preston) och flyttade från New York. Ett av hennes sätt att revoltera mot pappan är att vägra spela piano och förverkliga hans dröm om att dottern ska bli den framgångsrika konsertpianist han själv aldrig riktigt blev.

I hans hus vid stranden ställs snart alla relationer på sin spets. Ska far och dotter försonas? Hur ska det gå med den stilige överklassyngling (Liam Hemsworth) som börjar uppvakta Ronnie?

Flera av huvudpersonerna bär på hemligheter som avslöjas efter hand. Då förlagan är en roman av Nicholas Sparks, amerikansk litteraturs flitigaste författare av bästsäljande snyftare (han skrev även förlagan till Lasse Hallströms kommande ”Dear John”), så blir det många starka känsloutbrott under filmens andra hälft.

Nicholas Sparks historier kan ibland bli lite för mycket, ett slags effektsökeri i sitt sätt att locka publiken till tårar.

Men här känns det faktiskt inte så. Alla personerna känns trovärdiga, det är svårt att inte bli berörd.

Och Miley Cyrus, hon

visar att hon mycket väl kan spela något helt annat än Hannah Montana.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM