Joel Kinnaman: ”Jag var med i en fånig science fiction-film”

Publicerad 2015-04-13

Svensken om Hollywoodkarriären, att spela Liam Neesons son – och drömmarna om ett samarbete med Noomi Rapace i Sverige

Det är dags för ännu en actionfilm med Joel Kinnaman.

Den här gången heter filmen "Run all night", och det är precis vad hans karaktär ­gör – flyr undan lönnmördare genom New York-natten

– Jag hade letat länge efter en film som var på far-son-temat, och det här var ett så bra manus att det var självfallet att tacka ja till det. Dessutom lockade det givetvis att få spela mot Liam Neeson, säger Joel Kinnaman när TT träffar honom på ett hotell i New York.

Jagad av mördare

I "Run all night" spelar Liam Neeson spelar en före detta lönnmördare med maffiaanknytning och Ed Harris hans barndomsvän och chef. Joel Kinnaman gör rollen som Neesons son, en man som inte vill ha någonting med sin far att göra ­ men när sonen blir vittne till ett mord leder det till att både han och pappan jagas genom New York-natten av pappas gamle kompis och dennes män.

– Visst, jag gör mycket actionfilmer och thrillers, men det är ju det jag mest blir erbjuden, och det är där jag hittat de bästa manusen. Jag gjorde en romantisk komedi, som inte blev så bra, och jag var med i en fånig science fiction-film.

Starkt realistisk

Det känns verkligen att "Run all night" är inspelad på plats i New York. Regissören Jaume Collet-Serra konstaterar att detta var hans avsikt, att filmen skulle kännas riktigt realistisk. Och Joel Kinnaman säger:

– Det händer alltför ofta att filmer numera görs i till exempel Toronto, fast det ska föreställa New York. Det här kändes ju verkligen bra därför. Det är verkligen New York.

Kinnaman har numera Los Angeles som bas. Han äger ett hus där, men det myckna filmandet gör att han inte är där särskilt ofta. Han tror att han under 2015 högst kommer att tillbringa några veckor där.

– Jag trivs i LA. Men var man än är, så saknar man alltid något. Jag är rastlös av mig, jag stannar inte länge någonstans. Men LA är en mycket mer intressant stad nu än när jag flyttade dit. Stan har fått en renässans, i downtown finns stora lokaler till låga priser, där det finns konstnärer från hela världen.

Jobbar med Espinosa

Han fick sitt internationella genombrott i Daniel Espinosas "Snabba cash", och han håller ständig kontakt med den svenske regissören och har en av huvudrollerna i dennes "Child 44", som får svensk premiär 1 maj. Baserad på en bästsäljare är det en klaustrofobisk skildring av politiskt förtryck och seriemördarjakt i Stalintidens Sovjet.

– Jag spelar Vasili, som är fiende till killen som spelas av Tom Hardy. Det var kul, det är en roll som inte liknar någonting annat jag gjort tidigare. Jag har aldrig spelat en sådan psykopat tidigare.

När TT möter honom har han kommit direkt från inspelningen av en psykologisk thriller i Kanada. Framför sig har han "Suicide squad", baserad på en tecknad serie om en hemlig agentorganisation. Det skulle kunna bli en serie filmer, och det ser han fram emot.

– Dom satsar ju på att detta ska bli en franchise, och det tycker jag bara skulle vara kul.

Och filmer i det gamla hemlandet Sverige? Jodå, det finns med i planerna.

– I början här i USA ville jag bygga upp min karriär här. Nu är jag mer etablerad och skulle kunna tänka mig att till exempel göra varannan film i USA och varannan i Sverige. Jag letar efter någonting som Noomi och jag skulle kunna göra tillsammans.

Gunnar Rehlin/TT

ANNONS