Lekfullt äventyr med Ant-man och Wasp

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ant-man and the Wasp

Regi Peyton Reed, med Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Hannah John-Kamen, Michael Pena, Laurence Fishburne, Michelle Pfeiffer, Walton, Goggins, Abby Ryder Fortson och Judy Greer.

ACTIONKOMEDI Här betyder storleken allt.

De två huvudpersonernas superkraft är att de kan bli små. Som en myra och en geting. De kan skifta blixtsnabbt mellan människa och insekt, vilket gör dem väldigt slagkraftiga i slagsmål. De kan också förstora och förminska bilar, byggnader och annat med hjälp av sin magiska fjärrkontroll.
Men inte bara det.

Det går att bli ännu mindre, så liten att man kan krympa sig in i en atom. I första filmen med Paul Rudd som Ant-man riskerade han på det sättet livet för att nå kvantdimensionen. En teknik som uppfanns av forskaren Hank Pym (den ursprunglige Ant-man). I inledningen här visas hur Pym och hans lika briljanta hustru Janet Van Dyne/Wasp (Michelle Pfeiffer) räddar världen när hon stoppar en missil. Hon

offrar sig själv och hamnar i kvantdimensionen.

Nu har det gått 30 år. Finns det en möjlighet att krympa sig igen och hämta hem henne? Hank Pym (Michael Douglas) och hans dotter Hope (Evangeline Lilly), som tagit över moderns hjälteroll som Wasp, har byggt en mackapär som kan funka.

Men onda krafter vill åt deras uppfinning av andra orsaker.

Det här är film nummer 20 i det som kallas Marvels cinematic universe, och den tar även vid där ”Captain America: Civil war” slutade. Där slogs Avengers mot varandra, och Scott Lang/Ant-man har efter sitt beteende i Tyskland placerats i husarrest. Han kan nämligen inte bara bli pytteliten - han kan också växa till en jätte som i den filmen.

Vi som sett allt i serien noterar även en koppling till årets ”Avengers: Infinity war”.

Man kan ha kul åt ”Ant-man and the Wasp” även om man inte sett något tidigare äventyr. Det är proffsigt filmberättande med kul effekter, upp och ner i San Francisco.

Michael Pena är en underhållande sidekick som Scott Langs medarbetare i en säkerhetsfirma. En sketch kring sanningsserum piggar upp, och Paul Rudd har säker komisk tajming. Evangeline Lilly imponerar som cool forskare och actionhjälte.

I båda generationerna av Ant-man och Wasp är det kvinnan som har den största kraften, och brittiska Hannah John-Kamen spelar deras intressanta antagonist Ghost. Manuset har flera historier om fäder och döttrar.

I upptakten leker Scott Lang med sin lilla dotter Cassie, i ett påhittigt nöjesfält han byggt av kartonger under husarresten. Han har också lärt sig korttricks och magi för att glädja henne.

De roar oss också. En lekfull serietidningsvärld, med insektsstora hjältar som verkar väga lätt. Om man tror det är lätt att göra underhållande filmer.

Publisert: