Film

Tomas Alfredson supersatsar på ny film

Av: 

Joni Nykänen

Christian Ström

FILM

Svensk film ska tillbaka till Nangijala.

Den svenska succéregissören Tomas Alfredson, 47, planerar att göra en nyversion av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".

– Men tror vi inte att vi kan göra en fantastisk film så gör vi ingen film alls, säger Malin Billing, Astrid Lindgrens barnbarn.

Tomas Alfredson.
Tomas Alfredson.

Det är familjeföretaget Saltkråkan AB som drivs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn som önskar att "Bröderna Lejonhjärta" filmatiseras på nytt eftersom Olle Hellboms film från 1977 är alltför daterad.

– Vi har övervägt att göra en "Bröderna Lejonhjärta"-film under flera år och tänkt på hur det skulle kunna gå till eftersom den befintliga filmen har för många år på nacken för att kännas helt fräsch. Det kanske är den filmatisering som är i störst behov av en nyversion, säger Malin Billing på Saltkråkan AB till Nöjesbladet.

Hon bekräftar DN:s uppgift att Tomas Alfredson är påtänkt som regissör. Enligt vad DN erfar kommer budgeten för projektet att ligga på runt 200 miljoner kronor, vilket kräver flera samproducenter. Malin Billing varken bekräftar eller dementerar siffran, men förklarar att det Saltkråkan AB är det enda bolaget som ligger bakom produktionen i nuläget. Peter "Pjodor" Gustafsson, tidigare filmkonsulent på Svenska Filminstitutet, är inkopplad som konsult.

Malin Billing menar att det inte alls är säkert att någon filmversion blir av.

– Om vi ska göra nya filmer av Astrid Lindgrens verk måste de bli fantastiskt bra. Tror vi inte att vi kan göra en fantastisk film så gör vi ingen film alls. Vi måste tro att manuset är jättebra och att alla omständigheter är jättebra, säger hon.

Finns det fler Astrid Lindgren-verk som kan komma att spelas in på nytt?

– Just nu tittar vi på "Bröderna Lejonhjärta" och ser på den möjligheten. Vi tar en sak i taget, säger hon.

Siktar ni på att göra en film på svenska eller engelska?

– Det finns en miljon frågor som vi diskuterar och måste ta ställning till för att göra filmen, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Tomas Alfredson och Peter "Pjodor" Gustafsson för kommentarer.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film