Han hyllas med festival - i USA

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Kjell Sundvall firas av New York - sen följer han upp filmklassikern ’Tomten är far till alla barnen’

1 av 3 | Foto: Karin Törnblom
I CENTRUM Kjell Sundvalls filmer ska visas på en festival i Brooklyn i New York. ”Jag blev både väldigt förvånad och väldigt glad”, säger han.

Nästa år gör han en ny komedi i samma anda som klassikern ”Tomten är far till alla barnen”.

Men först ska Kjell Sundvall hyllas i - New York!

– Jag blev både väldigt förvånad och väldigt glad, säger den 60-årige regissören till Nöjesbladet.

Under rubriken Nordic Noir: Kjell Sundvall visas fyra av hans filmer 1-2 november på BAM (Brooklyn Academy of Music), välkänt kulturcentrum i New York-förorten Brooklyn, där bland annat Dramaten har gästspelat med flera Ingmar Bergman-uppsättningar.

Alltihop började för några år sedan på en flott kungamiddag.

– Jag fick en sådan där medalj för utomordentliga insatser för nationen eller vad det heter och träffade då David Dangoor, Sveriges generalkonsul i New York, berättar Kjell Sundvall, och fortsätter:

– På planet till Stockholm hade han sett ”Jägarna 2” och tyckte det var en av de bästa filmer han hade sett. På den vägen är det.

Lassgård inbjuden

Den kulturintresserade affärsmannen/generalkonsuln har fått BAM att ordna minifilmfestivalen, där Kjell ska möta publiken ihop med Peter Stormare.

Rolf Lassgård var också inbjuden, men är upptagen med en filminspelning.

– Det ska bli jättekul att se filmerna med en amerikansk publik. Vem vet, kanske sitter där någon producent och gillar filmerna. Jag skulle inte ha något emot att filma i USA, jag tror jag skulle passa i det amerikanska systemet.

Komedi om bröllop

– Efter ”Jägarna”, för 14-15 år sedan, var det både aktuellt med remakes av den och att jag skulle göra något själv. Men de manus jag fick var bara till dåliga B- och C-rullar. Och den amerikanska versionen av ”Jägarna” rann ut i sanden.

Vad ska du göra annars?

– Nästa sommar är det tänkt att ”I nöd och lust” blir av. Vi har redan börjat prata lite om skådespelare till olika roller. Det är en komedi om ett sommarbröllop i Södermanland. Monica Rolfner har skrivit manus och humorn är verkligen i precis samma anda som den hon skapade i ”Tomten är far till alla barnen”.

1 av 4

Kjell Sundvall om de fyra filmer som visas i New York

”Jägarna” (1996)

– Den viktigaste filmen för mig, då den bygger på saker som hänt släktingar och vänner i mina hemtrakter på 1970-talet. Fick kämpa länge för att få göra den.

”Sista kontraktet” (1998)

– Det närmaste jag kommit en internationell film med inspelning i både Sydafrika och England. Köper man inte mordteorierna kring Olof Palme, är det kanske svårt… men i USA vet väl å andra sidan ingen vem Christer Pettersson är.

”Tomten är far till alla barnen” (2000)

– En rolig film där humorn samtidigt är både hemsk och hemskt rolig.

”Jägarna 2” (2011)

– En film som Peter Possne (producenten) tjatade sig till. Fast när vi till sist fick fram ett bra manus, blev det riktigt bra.

Publicerad: