Guldbaggevinnare får årets Lena Nyman-pris

avJan-Olov Andersson

FILM

”Jag nästan rodnar och blir tårögd”

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Malin Levanon.

Malin Levanon, 38, är årets vinnare av Lena Nyman-priset.

– Jag är otroligt hedrad. Det är en ära som gör att jag nästan rodnar och blir lite tårögd, säger hon.

Lena Nyman (1944–2011) är en av landets genom tiderna största skådespelerskor.

Under lördagseftermiddagen delades Lena Nyman-priset ut för tredje gången. Priset består av en flaska Dom Pérignon champagne och delades som vanligt ut vid en ceremoni vid Lena Nymans grav på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.

Malin Levanon får priset med följande motivering:

Nyskapande. Genreöverskridande. Med mod att gå sina egna vägar och med ärlighet i sina gestaltningar. Ständigt nyfiken på att utforska vad det är att vara människa, och berätta om det.

– Jag är otroligt hedrad. Lena var ju en så fantastisk mångfacetterad skådespelerska. Hon hade en lekfullhet, värme, styrka. Det är en ära att få priset, som gör att jag nästan rodnar och blir lite tårögd, säger Malin.

Vad förknippar du Lena Nyman med?

– Det hon gjorde med Hasseåtage är ju oförglömligt. Men hon var så bred. ”Jag är nyfiken – gul” var ju då, och skulle väl varit i dag med, helt omvälvande.

Träffade du henne någon gång?

– Lite snabbt på en teaterföreställning med teatergruppen Darling Desperados på Gärdet i Stockholm. Men vi bytte bara några ord med varandra.

Malin Levanon hade synts i bland annat ”I skuggan av värmen” och ”Återträffen” och tv-serierna ”Bron” och ”Anno 1790”, när hon i fjol fick sitt stora genombrott. Först hyllades hon för en biroll i Beata Gårdelers ”Flocken”. Sedan hyllades hon ännu mer för huvudrollen i Peter Grönlunds ”Tjuvheder”, för vilken hon i januari vann en Guldbagge för bästa huvudroll.

Hur har Guldbaggen förändrat ditt liv?

– Jag är fortfarande jätteglad för den. Jag är ju samma person fortfarande, men i mitt jobb har den betytt jättemycket. Uppmärksamheten kring priset gör att fler tänker på en, att man får fler intressanta förslag och erbjudanden om jobb.

Så vad väntar nu?

– Oj, oj, oj, allt jag har på gång är ännu så länge hemligt.

Fotnot: Tidigare vinnare är Edda Magnasson (2014) och Alexander Mørk-Eidem (2015). 

ARTIKELN HANDLAR OM

Lena Nyman