Iggy Pop: ”Struntar i att somliga ser mig som en antikvitet”

FILM

Nu blir hans band film: ”Modern dansmusik får mig att vilja dö”

1 av 7 | Foto: Iggy Pop i Cannes.

CANNES. Han får mer applåder än någon av skådespelarna har fått.

Iggy Pop, 69, är en av filmfestivalens största stjärnor.

– Jag har inte bestämt mig för om det blir smoking, bar överkropp eller både och på röda mattan, säger han och skrattar.

Regissören Jim Jarmusch, 63, vill inte kalla ”Gimme danger” för en dokumentär, snarare en essäfilm. Eller ett kärleksbrev till Iggy Pop.

– Som tonåring hade jag Rolling Stones, MC 5, Velvet Underground och Iggy & the Stooges som mina idoler. Min tanke var att göra en film som är lika vild, galen, rolig och rörig som Iggy och hans band var, säger han.

Han samlade in privatfilmer, stillbilder och annat material från fans runt hela världen. Iggy Pop hade inte mycket att bidra med, inledningsvis.

– Jag är en slänga-bort-kille. Allt jag hade var lite bilder av mina föräldrar. Men sedan tog jag kontakt med folk. Allt från fans till knarklangare och sådana som gjort bootlegg-skivor. Då dök det upp mycket gammalt material, säger han.

– Och så har jag ju mina minnen…

Avskyr Avicii & co

Filmen handlar knappt alls om Iggy Pop som soloartist, utan koncentrerar sig på de banbrytande åren med Iggy & the Stooges. Bandet som inspirerade hela punkvågen. Och Iggy Pop – fortfarande i högform, han uppträdde på Cirkus i Stockholm för inte så länge sedan och kommer tillbaka till Gröna Lund 24 augusti – tänker fortsätta ge världen sina energiska rock 'n' roll-shower.

– Jag struntar i att somliga ser mig som en antikvitet. På stranden här i Cannes mötte jag några serbiska ungdomar. Vi gillar dig, men lyssnar mer på modern musik, sa de. Efteråt ångrade jag att inte jag sa: Fuck you, Igor!

– Jag avskyr den moderna dans- och elektroniska musiken. Ibland när jag hör sådan skit, får jag bara lust att lägga mig ned och dö.

Så håller han formen

Medan många andra artister i hans generation, inte minst vännen David Bowie (1947-2016), har gått bort den senaste tiden, ser Iggy Pop utan att vara i finfin form.

Hur bär han sig åt?

– När det gäller droger säger jag bara: Drop that shit! Jag dricker vin bara till maten, lägger mig tidigt på kvällarna, sover mycket… ja, sex kan man ju hålla på med också, förstås.

Han fick frågan om han, som så ofta uppträder i bar överkropp, skulle vara klädd så på galapremiären på röda mattan.

– Jag har inte bestämt mig. Min manager tycker jag ska klä mig propert och ha en skjorta. Kanske bar överkropp under smokingen?

ARTIKELN HANDLAR OM