Roy söker efter Hitler

avErik Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Björn Lindahl.
Roy Andersson är noggrann med detaljerna i nya filmen. ”Alla historiska attiraljer ska vara perfekta”, säger han. Och han är säker på att ”Om det oändliga” kommer att överträffa allt han har gjort innan.

Om två år är Roy Anderssons nya film ”Om det oändliga” beräknad.

Men till den behöver han Adolf Hitler.

– Vi testar men vi har inte hittat en Hitler ännu, säger han.

Regissören Roy Andersson är mitt uppe i skapandet av filmen, med arbetsnamnet, ”Om det oändliga”.

Filmen blandar nutid med dåtid och kommer ledas av en berättarröst. Flera historiska personer kommer att dyka upp, däribland regenten Ivan den förskräcklige men också Adolf Hitler.

– Jag vill ha med en scen med Hitler i bunkern de sista dagarna innan han skjuter sig, säger Roy Andersson.

Letar på Facebook

För att hitta den perfekta skådespelaren har produktionens castingansvariga gått ut med information på Facebook. Där lyfts det fram vad som krävs för att spela nazistledare.

Den markanta näsan och det lite svullna ansiktet är nödvändiga likheter, enligt statusuppdateringen. Och intresset har varit stort.

– Det är så intressant att så många vill spela Hitler. Men Hitler är ju en riktig magnet. Intresset för honom är oändligt stort hela tiden, säger Roy Andersson.

Inte hittat Hitler

Men än så länge har den rätte inte hittats.

– Vi testar men vi har inte hittat en Hitler ännu. Men flera som skulle kunna vara honom. Vi har hittat en bra officerare, säger regissören.

Förutom att det hårda arbetet med castingen, lägger produktionen även mycket tid på att få rekvisitan perfekt.

– Vi bygger allt i studio och håller på att bygga upp bunkern. Det ser väldigt bra ut. Nu ska vi bara se till att sy upp uniformer så de inte är slarvigt genomförde. Alla historiska attiraljer ska vara perfekta, säger Roy Andersson.

Är jättenöjd

Redan innan filmen är färdigställd har Roy Andersson är bra känsla om resultatet.

– Denna filmen kommer att överträffa de som redan är gjorda, det kan jag säga redan nu. Jag är jättenöjd, säger han.

Roy Andersson har vunnit fyra Guldbaggar och flera internationella filmpriser. Bland annat för ”Du levande”. Förra året var hans film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” Sveriges Oscarsbidrag, men den nådde inte ända fram till galan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Film