Kevin Hart hoppar av Oscarsgalan efter kritiken

Vägrade först att be om ursäkt: ”Jag står över”

Av: Isabelle Nordström, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Oscarsakademin krävde att han skulle be om ursäkt – men Kevin Hart vägrade.

Nu hoppar komikern av jobbet som värd för den glittrande prisgalan.

”Jag är ledsen att jag har sårat folk”, skriver komikern om avhoppet.

Först ville han inte be om ursäkt för homofoba skämt i sin show och i inlägg på Twitter.

Bara en dryg timme senare meddelade Kevin Hart, 39, att han hoppar av som värd för Oscarsgalan. Samtidigt passade han på att komma med den ursäkt han tidigare vägrat.

Den populära amerikanska komikern avslöjade så sent som för några dagar sen att han skulle leda nästa Oscarsgala.

”Jag valde att stå över ursäkten”

Men när Oscarsakademin hörde av sig till honom och bad honom be om ursäkt för tidigare homofoba uttalanden vägrade Kevin Hart, skriver People.

– Jag fick precis ett telefonsamtal från Oscarsakademin och de sa i princip: ”Kevin, be om ursäkt för dina twitterinlägg... eller så måste vi gå vidare och hitta en annan värd”, sa Kevin Hart i en video som han publicerade på Instagram omkring klockan 05 på fredagsmorgonen svensk tid.

Kevin Hart.
Foto: Jordan Strauss / TT
Kevin Hart.

Video-klippet hade försetts med texten: ”Jag vet vem jag är och det gör också de som står mig närmast”.

I klippet fortsätter han:

– Jag valde att stå över, jag valde att stå över ursäkten. Anledningen till att jag stod över är att jag har uttalat mig om det här flera gånger. Det här är inte första gången det har kommit upp. Jag har uttalat mig. Jag har pratat om det. Jag har sagt vad som var rätt och fel. Jag har sagt vem jag är nu jämfört med då. Jag har gjort det. Jag har gjort det.

”Ledsen att jag sårat”

Men flera amerikanska tidningar har gått igenom Kevin Harts tidigare uttalanden kring hans homofobiska tweets och skämt i shower och inte hittat någon ursäkt.

Och bara drygt en timme senare meddelade Kevin Hart att han hoppar av Oscarsgalan. Samtidigt passade han på att slutligen be om förlåtelse.

”Jag har fattat beslutet att kliva ner från värdskapet på årets Oscarsgala. Det här beror på att jag inte vill vara en distraktion under en kväll som borde firas av så många talangfulla artister. Jag ber uppriktigt om ursäkt till HBTQ-rörelsen för mina okänsliga ord i mitt förflutna”, skriver han på Twitter.

I ytterligare ett Twitterinlägg fortsätter han:

”Jag är ledsen att jag har sårat folk. Jag utvecklas och vill fortsätta att göra det mitt mål är att föra samman människor, inte slita dem isär.”

Använde nedsättande ord om homosexuella

Twitterinläggen som fått Oscarsfansen att reagera handlar enligt People om att han använt öknamn för homosexuella på ett negativt sätt, bland annat i ett nu raderat Twitterinlägg där han till en annan twittrare skrev ungefär:

”Är du nån typ av fet bög som tar bilder av små svarta män hela dagen?”

I sin show ”Seriously funny” från 2010 berättade han också från scenen att en av hans största rädslor var att hans son skulle bli homosexuell:

– Ha i åtanke att jag inte är homofob. Var lycklig. Gör vad du vill. Men jag, som en heterosexuell man, om jag kan hindra min son från att bli gay så kommer jag göra det”, sa han i showen enligt People.

Förklarade – men utan ursäkt

När han 2015 kommenterade skämtet i en intervju med Rolling Stone bad han aldrig om ursäkt utan betonade i stället att det handlade om hans egna rädslor:

–.Jag tänker på vad jag jag skulle ha gjort som pappa, hade jag gjort något fel och om, vad i så fall? sa han till Rolling Stone.

– Inte att jag inte kommer älska min son eller tänka annorlunda om honom. Det roliga i det skämtet är att det är jag som blir arg på min son på grund av min egen osäkerhet. Jag fick panik. Det har inget att göra med honom, det handlar om mig.

Oscarsakademin har ännu inte kommenterat Kevin Harts avhopp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN