Sune-skådespelarna om avundsjukan

”Man känner igen sig i sneglandet på andra”

Publicerad:
Sissela Benn, Fredrik Hallgren, William Spetz och Marie Robertson.
Foto: NAINA HELEN JÅMA /AFTONBLADET
Sissela Benn, Fredrik Hallgren, William Spetz och Marie Robertson.

FILM

Mamma, pappa, barn.

Alla har de sina rivaler i nya familjefilmen ”Sune vs Sune”. Sveriges mest älskade mellanstadiekille och hans föräldrar möter olika sorters avundsjuka. Hur ska de höja sin status?

– Det är något som för utvecklingen framåt, att man tror gräset är grönare, säger Sissela Benn. Annars hade vi suttit kvar i någon grotta.

När Sune börjar fjärde klass finns det en till pojke som heter Sune. De blir rivaler om kärlek och kamrater. Sunes mamma Karin (Sissela Benn) blir i sin tur avundsjuk på den nye Sunes mamma, spelad av Marie Robertson.

– Man tror man blir lyckligare av en finare bil och jagar saker man bestämt är status. Det kan vara lätt att gå vilse, säger Sissela Benn. Vad är värt att kämpa för?

– Vi är tävlingsmänniskor och ska vara det, säger Marie Robertson. Alla känner igen sig i sneglandet mot andra. Vad har den som inte jag har? Vi vet var i rangordningen vi befinner oss och det är förödande för hur vi mår.

”Finns ett maktspel”

Även Sunes pappa Rudolf känner sig utmanad. Han får en ny chef på Skatteverket, den yngre Dan (William Spetz).

– Man ser rivaliteten mellan Sunarna och tänker att det är vad barn gör för att de är osäkra, säger William Spetz. Och sedan blir det komiskt när föräldrarna gör likadant. Osäkerheten lämnar oss aldrig. Det finns ett maktspel och man jämför sig. Det känner jag igen från mitt liv.

Är det mycket igenkänning i filmen?

– Ja, tyvärr säger Sissela Benn. Det är svårt att låta bli att snegla och vara avundsjuk. Att uppskatta det man har är krävande.

Ingen rivalitet

Fredrik Hallgren spelar Sunes pappa Rudolf. Är rivaliteten påtaglig mellan skådespelare?

– Jag känner inte igen det, säger Fredrik Hallgren. Jag har haft kolleger som varit bittra när det går bra för någon annan. Jag har inte känt så. Ju bättre det går för alla, desto bättre.

Pappa Rudolf har tidigare spelats av Peter Haber, Per Svensson och Morgan Alling. Vad gör honom speciell?

– Jag vet inte, utan famlar i mörkret vilket nog är bra för det gör Rudolf också. Alla har en del av honom i sig. När man ska vara händig och allt går åt helvete - då känner man sig som Rudolf.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN