Dragomir Mrsic: Brott leder till döden – eller knark

Mrsic om sina år i fängelse efter rånet: Är du golare åker du på stryk

Han dömdes för det största rånet i svensk historia.

Två decennier efter 930-miljonerskuppen spelar Dragomir Mrsic in ”All you need is kill” mot Tom Cruise.

– Att hålla på med brott leder antingen till döden eller till knark, säger Mrsic till tidningen Icon.

Han var omskriven långt innan genombrottet som torpeden Mrado i ”Snabba cash”.

Tillsammans med Liam Norberg och Cem Baydar slog Dragomir Mrsic, 43, till mot Gotabanken i centrala Stockholm 1990.

Bytet bestod mestadels av värdepapper och kom att kallas för 930-miljonerskuppen i media.

Ligan fälldes efter dna-bevisning och sju år efter rånet började Mrsic avtjäna ett tre år och sex månader långt fängelsestraff på Hall.

I det kommande numret av Icon berättar skådespelaren för journalisten Majsan Boström att han klarade sig bra innanför murarna.

Öppnade gym

– Alla vet vad du kommer dit för om du är rånare, du kanske har en målskamrat som är där före dig, man har suttit häktad, det har varit rättegång och i mitt fall hade det ju stått i tidningarna. Är du golare åker du på stryk, är du sexförbrytare åker du på stryk, säger han.

Efter avtjänat straff påbörjade Dragomir Mrsic en idrottskonsulentutbildning.

År 2005 började han driva ett gym på Östermalm i Stockholm dit kändisar och filmarbetare vallfärdade. Kontakterna ledde in honom på skådespeleriet.

Efter mindre roller blev genombrottet rollen som Mrado i ”Snabba cash” 2010. Internationella aktörer fick upp ögonen för honom. Under hösten och vintern har han spelat in ”All you need is kill” mot Hollywoodstjärnan Tom Cruise, 50.

– Att hålla på med brott leder antingen till döden eller till knark. Det finns ingen som har klarat sig bra efter att ha levt länge i den världen. Det leder ju inte vanligtvis till det här jag gör nu, säger han.

Beröm av Cruise

Han har utvecklat en nära vänskap med Cruise, som berömmer Mrsic för sitt hundraprocentiga engagemang.

– För mig har det alltid varit enormt viktigt att göra sitt bästa oavsett vad det är. Om man har goda intentioner och ger allt man har, då har man även möjlighet att lyckas. Med allt. Jag råkade rikta min energi på fel grejer ett tag, men ska jag vara dömd för något, ja då var det väl lika bra att jag blev dömd för rånet som skrev svensk kriminal­historia, säger han till Icon.

Publisert: