Nya ”Happy death day” vill för mycket

Rörig mördarjakt – men Jessica Rothes charm är intakt

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Happy death day 2U

Regi Christopher Landon, med Jessica Rothe, Israel Broussard, Phi Vu.


FILMRECENSION. Hon dog i första filmen, om och om igen. Sedan löste det sig.

Tills jättemånga av er såg filmen och en uppföljare beställdes.

THRILLERKOMEDI. ”Happy death day” var en pigg överraskning när den kom 2017. Den hade en sådan där tacksamt lättsam idé som en filmbolagschef kan förstå och ge grönt ljus på ett ögonblick – ”Måndag hela veckan” (1993) möter ”Scream” (1996). Vem vill inte se det?

I originalet mötte vi collegetjejen Tree (Jessica Rothe) som vaknar upp bakfull hos en kille. Det visar sig bli sista dagen i hennes liv – på kvällen mördas hon av en okänd människa som bär en kuslig bebismask. Just som hon dör vaknar hon upp igen bakfull hos den där killen.

Så upprepas det om och om igen. I första filmen lyckades hon till sist avbryta loopen genom att lista ut vem mördaren är.

Det fanns absolut inget behov av en uppföljare. Ibland är det bäst att låta smarta, roliga idéer få vara i fred och inte mjölkas sönder. Men i ”Happy death day 2U” är det dags igen. Nu visar det sig att en av Trees bekanta hamnar i samma dödliga loop och självklart dras även hon in i den igen.

Tree och hennes vänner kastas in i flera olika dimensioner där samma dag utspelas, fast med vissa avgörande skillnader. Som att mördaren är en annan person.

Första filmen var spännande och rolig i all sin enkelhet. Den här är rörig och vill vara en massa olika saker. Den vill vara en slasher för en inte alltför blodtörstig publik, men lyckas inte bygga upp mycket till spänning. Den vill vara äventyrlig, lite som ”Tillbaka till framtiden”, och leka med tid och rum samtidigt som allt hänger på en avancerad (och trist) domedagsuppfinning som visar sig styra loopen.

Och den vill vara rolig. Det är den ibland, men liksom i ettan står Rothes karisma ut – vilket är en nödvändig räddning när filmskaparna verkar vilja kväva filmens ursprungstanke med det ena överlastade sidospåret efter det andra.

”Happy death day 2U” har biopremiär i morgon, den 14 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN