Klokt och kul om Disneyprinsessor och nätet

Publicerad 2019-02-01

Vanilja möter tidigare filmprinsessor

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Röjar-Ralf kraschar internet

Regi Phil Johnston/Rich Moore, med svenska röster av Carla Abrahamsen, Magnus Roosman, Liv Mjönes, Ankie Albertsson, Pontus Gustafsson.

FAMILJ Jättekul för de små. Och för mormor och farfar.
De bästa familjefilmerna roar alla åldrar. Den här lyckas dessutom vara underhållande pedagogisk för både seniorer och småttingar. Har du funderat på hur internet fungerar? Vad sker när vi ställer frågor till Google eller shoppar eller spelar spel i mobilen?
Här får våra digitala liv ett ansikte. Nollor och ettor blir en färgglad värld, nätet som en storstad där små användare reser mellan olika hemsidor och kastar hjärtan på fenomen de gillar.
Dit anländer filmens två hjältar, Vanilja von Sockertopp och Röjar-Ralf.

Vi mötte dem i ”Röjar-Ralf” 2012. De är figurer i varsitt tv-spel i en arkad av 1980-talssort. I filmens värld jobbar figurerna i sina spel under arbetsdagarna, och på kvällarna umgås de i ett gemensamt utrymme.
Vanilja börjar bli trött på att köra samma banor i racingspelet Sockerkick, och Ralf försöker hjälpa henne med att bryta ny mark genom chokladlandskapet. Spelet kraschar och en flicka som spelar Sockerkick lyckas vrida sönder ratten.
Arkadens ägare har skaffat en router för att koppla upp sig mot nätet, och via den hamnar Vanilja och Ralf ute på webben. De ska försöka köpa en reservratt till Vaniljas spel och får lära sig den hårda vägen om nätets faror och möjligheter. Där finns envisa reklamgubbar som försöker lura med dem in i illa fungerande delar. Ralf vill göra allt för att hjälpa Vanilja. Han följer tips om att göra bort sig i olika filmsnuttar och på det viset bygga berömmelse och ekonomiska värden. Jaga gillande på sociala medier.
Det är mycket roligt. Och ännu roligare när Disney skojar med egna klassiker. Vanilja möter figurer som Askungen, Törnrosa, Elsa, Ariel, Rapunzel och Belle. Hur är bilden av Disneyprinsessor, varför sjunger de och hur kan Vanilja hjälpa tjejerna? Här finns några underbara scener med hjältinnorna som också dras in i action.
Mest handlar det om vänskap och om Vaniljas dröm att pröva nya vägar. Hon vill köra ett tuffare racingspel med stora faror och beundrar en tuff kvinnlig förare. Ralf är rädd för förändring. Berättelsen laddas när de två drar åt olika håll. Lilla Vaniljas och Store Ralfs resa tillsammans sprider värme och vett. Och många skratt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln