Blade runner: Final cut

FILM

Blade runner: Final cut SCIENCE FICTION i regi av Ridley Scott, med bl a Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young och Daryl Hannah.

Till sist: Den slutgiltiga versionen. Jag såg den på festivalen i Venedig i höstas och strax före jul kom filmen på dvd i Sverige.

Bra att den som vill se den på stor duk får chansen.

Så här vill Ridley Scott ha den. Utan berättarröst och med enhörning. Filmen slutar med att hissdörrar stängs.

Den som inte vet vad jag pratar om har inte följt alla Blade runner-turerna. 1982 kom klassikern med Harrison Ford som polisen Deckard, en blade runner som jagar och avrättar replikanter. En avancerad sort av människoliknande robotar som är förbjudna på jorden, och svåra att identifiera. Sean Young spelar kvinnan som Deckard är kär i. Är hon en replikant? Är till och med Deckard det?

Redan vid premiären visades filmen i olika versioner som möjliggjorde olika tolkningar, och senare intervjuer har visat att inte ens Ridley Scott och Harrison Ford är överens om hur allt ska uppfattas. Vilket passar bra in i författaren Philip K Dicks tankevärld. Han skrev mycket om parallella världar och osäkerheten om vad som var verkligt.

”Blade runner” inleds med häftiga bilder i ett regnigt Los Angeles i november 2019. Scott har fixat till en del digitala effekter, en ”Blade runner” för 2000-talet.

Den slutgiltiga versionen. Åtminstone tills nästa kommer.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM