Succéparet mot nya höjder

FILM

"Masjävlar"-Sofia leende flygvärdinna i Bloms nya långfilm

Foto: Filmleende Sofia Helin (t v) och regissören MAria Blom gjorde succé med filmen Masjävlar. I Bloms nya film spelar Helin flygvärdinnan Nina Frisk. Och hon ler så mycket att det gör ont i käkarna.

Dundersuccé som dalkulla. I Maria Bloms nya film efter "Masjävlar" spelar Sofia Helin, 34, i stället en glamorös flygvärdinna med kärleksbekymmer.

– Jag får ont i käkarna av att ständigt le, säger Sofia Helin och skrattar.

Maria Blom känner sig inte pressad av förväntningarna när hon nu ska följa upp en film som vann tre Guldbaggar och sågs av nästan 800 000 personer på bio.

– Det har snarare gjort mig lugn, för nu har jag ju redan gjort en riktig rökare!

Singel igen

Precis som i "Masjävlar" handlar det om en singeltjej.

– Jag ville hänga kvar vid ämnet lite till, men med Stockholm som fond. Det handlar om flygvärdinnan Nina Frisk. Under mina pr–resor för "Masjävlar" har jag befunnit mig mycket i hotell– och flygmiljön. Jag har blivit fascinerad av yrket och motsatsen i att ha ett så tydligt ansikte utåt och att sedan vara annorlunda privat. På hemmaplan har Nina Frisk trassliga relationer med sin mor och sin bror och så träffar hon för första gången kärleken.

Maria Blom försäkrar att det blir ungefär samma blandning av humor och allvar som i förra filmen.

Pryo i planet

Sofia Helin tycker att det ska bli roligt att spela någon som inte alls påminner om henne själv. För själv är hon flygrädd. Och får ont i käken av att le och ständigt se glad ut. Under en resa mellan Stockholm och Bryssel fick hon prya som flygvärdinna.

Var det ingen passagerare som kände igen dig?

– En frågade om det inte var jag som var Tuva Novotny.

Jan-Olov Andersson