Mejla

Jens Peterson

Många uppföljare – men tänk på de som aldrig blev av

Jo, det görs för många uppföljare på bio.

Men tänk på alla fortsättningar som inte blir av. Hej då, Hamilton. Kaputt för Kepler-serien.

Och blir det några fler äventyr med kung Arthur och Mikael Persbrandt?

När Guy Ritchies nya ”King Arthur”-satsning var en nyhet talades det om en serie filmer. Sex stycken äventyr i ännu en version av den gamla sagan.

Nu inväntar filmbolaget besökssiffrorna för att se om det blir fler.


Även i Sverige har vi projekt som  lanseras storstilat. När filmen ”Hypnotisören” presenterades i november 2011 lovade man högtidligt att alla åtta böckerna, då inte ens skrivna, skulle bli biofilmer. Kjell Sundvall skulle regissera andra filmen ”Paganinikontraktet” och hann planera spektakulära actionscener.

Då stoppades filmen, och hela serien, eftersom ”Hypnotisören” inte gett väntad vinst.

Av samma skäl blev det inte en tredje Hamiltonfilm med Mikael Persbrandt. Tvåan ”Men inte om det gäller din dotter” gick sämre på bio än mer påkostade ”I nationens intresse”. Det skulle göras en ”I hennes majestäts tjänst” efter det, men ...


De här filmerna är avslutade historier så det blir inga plötsliga slut i berättelsen.

Så var det däremot i ”Guldkompassen”, den första av tre sammanhängande böcker av Philip Pullman. Skickliga skådespelare och stor budget, men del ett gick inte så bra på bio som filmbolaget hoppats. Del två och tre blev inte av.

Det ödet drabbade även ”The girl with the dragon tattoo”, först av tre tänkta filmer med Daniel Craig och Rooney Mara.  De följande två böckerna blev inte film. Men nu ska serien nystartas - fast byggd på bok fyra som David Lagercrantz skrev. 

Mest snopna blev förstås vi som såg animerade ”Sagan om ringen” av Ralph Baksi när den kom till Sverige 1979. Filmen slutar efter slaget vid Helms deep, och finalen fick inte plats den gången. Hur gick det med ringen?


Kommer kung Arthur tillbaka? Guy Ritchie gjorde även ”Mannen från U.N.C.L.E” med Alicia Vikander som öppnade för en fortsättning vi inte sett. Samma sak nu. Ska de här riddarna återsamlas kring runda bordet?


Så bra är ”Kung Arthur” – läs recensionen här!

Publisert: