Ministern: Mindre pengar till ny film

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-26

"Filmbranschen skadar sig själv"

Svensk film riskerar att förlora stora pengar.

Kulturminister Marita Ulvskog räknar med svåra följder om filmbranschen inte slutar bråka.

- Tiden är på väg att rinna ut, säger hon.

"tiden rinner ut" Kulturminister Marita Ulvskog säger att staten får finansiera svensk film om inte bråket upphör. - Det lär innebära mindre pengar, säger hon.

Det var i går Aftonbladet berättade om storbråket i filmbranschen som just nu lagt all ny filmproduktion på is.

Filmavtalet har brakat ihop då två av parterna - biografägarna och de amerikanska distributörerna - inte kan komma överens. I nuläget finns inget nytt avtal för 2005 och alltså inga pengar till nya inspelningar.

Kulturminister Marita Ulvskog är starkt kritisk till konflikten.

- Branschen har ansvar för bråket. De har själva sagt upp avtalet utan att det finns ett nytt. De blockerar för varandra och skapar en situation som är till skada för dem själva, säger hon.

Hon menar att situationen är så akut att staten snart måste ingripa med radikala åtgärder.

- Vi försöker påverka men parterna i filmavtalet måste fatta de viktiga besluten själva. Om de inte klarar av det så faller hela filmavtalet.

"Regeringens ansvar"

- Tiden är på väg att rinna ut. Misslyckas de kommer vi att ta vårt ansvar och då blir det en helstatlig finansiering av svensk film. Men branschen ska vara medveten om att det lär innebära mindre pengar.

Varför då?

- Ja, i dag pumpar tv-kanaler, biografägare och distributörer in pengar. De pengarna försvinner ju om avtalet brakar samman.

Svenska filminstitutets vd Åse Kleveland är djupt oroad över situationen.

- Nu är det upp till bevis. Antingen klarar parterna av att visa att de är inställda på att få en bra lösning men gör man inte det så har regeringen ett lika stort ansvar att föra en ambitiös filmpolitik som de gör med exempelvis teatern, säger hon.

Skyller på varandra

Det fanns dock ingen ljusning i konflikten under torsdagen.

När Aftonbladet ringer upp Jan Bernhardsson, ordförande i Biografägarförbundet, och Sveriges Filmuthyrarförenings ordförande Peter Jansson skyller båda parter fortfarande den låsta situationen på varandra.

Karin Lindstedt