Robert Pattinson hyllar MeToo

avJens Peterson

Mia Wasikowska och Robert Pattinson dansar i ”Damsel”.

BERLIN. I nya västernfilmen ”Damsel” spelar Robert Pattinson förälskad. En man som tror kärlek ger honom rätt att styra kvinnan han älskar.

På det viset hamnar filmen mitt i MeToo-debatten.

– Om man känner att man blivit fel behandlad och inte har rätt att berätta, att man mobbas att vara tyst - då är det en av de värsta sakerna i världen, säger Robert Pattinson.

Han hyllar MeToo och annat som kan förändra.

– Det är fantastiskt när fördämningar släpper och människor känner att de är tillräckligt många för att säga nej, du är trygg att berätta vad som än hänt dig, säger Robert Pattinson, 31.

”Damsel” är hans försök att visa nya sidor som skådespelare. Men fansen har inte glömt hans genombrott som vampyr i ”Twilight”. Robert Pattinson lockar folkmassor till hotell och röda mattan.

I den här skruvade västernfilmen får han sjunga och spela gitarr.

– Det svåraste var folkdansen, säger Robert Pattinson. De som tränade oss var världsmästare och försökte lära oss mer än vi behövde.

”En skev bild av samtycke”

Clog dancing heter den traditionella brittiska dansen. I västernfilmen ”Damsel” spelar Robert Pattinson musikaliske Samuel som vill fria till kvinnan han älskar. Han betalar en präst för att rida med och viga dem. I en tillbakablick får vi se hur han dansar med Penelope, spelad av Mia Wasikowska.

Tror Robert Pattinson på den sortens poetisk kärlek?

– Verkligheten är mer komplicerad än vad min rollfigur förstår, säger Robert Pattinson. Han lever i en fantasi. Han har en skev bild av samtycke.

”Damsel” är en surrealistisk västern med försök till komiska scener.

– Det är svårt att hitta komedier som har intressanta karaktärer, säger Robert Pattinson. När jag läste manuset kändes den som en abstrakt komedi.

Han säger inte nej till att göra fler filmer i påkostade serier som ”Twilight” eller ”Harry Potter”.

– Men det finns mer frihet i independentfilmer, säger Robert Pattinson. Många var rädda när Netflix och andra kom, men det känns som om det startat en ny våg av filmer.

Närmast kan vi se honom i ”High life” av Claire Denis med Juliette Bincohe som motspelare.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo