Eldstriderna bränner till i ”Heat”-kopia

avStefan Hedmark

1 av 2 | Foto: STX
Gerard Butler i ”Den of thieves”.

Den of thieves


Regi Christian Gudegast, med Gerard Butler, Pablo Schreiber, O’Shea Jackson Jr, 50 Cent.


RECENSION. Värdetransportrånare som inte bryr sig om andra människors värde. En polis som inte bryr sig om några regler.

Testosteronet flödar i ”Den of thieves”.

ACTIONTHRILLER. Har du sett Michael Manns klassiska polisfilm ”Heat” (1995)?

Klart du har. Det har Los Angeles-födde regissören Christian Gudegast också gjort. Många gånger, ser det ut som. Här har han skapat sin egen version, med fina nattbilder av Los Angeles (fast mycket av filmen är inspelad i Atlanta), intensiva eldstrider samt en tjuv och en polis som leker katt och råtta och motvilligt tycks beundra varandra.

Hänsynslösa och smarta

Tjuven är marinkårsveteranen Ray Merrimen (Pablo Schreiber), polisen är ”Big Nick” O’Brien (Gerard Butler). Båda är hänsynslösa och smarta, men medan Merrimen också är en disciplinerad ligaledare är Nick mer av en osäkrad revolver där sprit och strippor är en del av jobbet.

Schreiber och Butler övertygar som de två tupparna. Lite pliktskyldigt får vi inblickar i Nicks privatliv, ett förutsägbart miserabelt äktenskap på grund av livvstilen han har valt.

Bränner till i eldstriderna

Konstant hög testosteronnivå i en två timmar och tjugo minuter lång film som bränner till i eldstriderna, men i övrigt saknar ett manus och djup i rollfigurerna som hjälper till att undvika klichéfällorna.

Fans av såpoperor kan få en kick av att notera en av genrens storstjärnor, Eric Braeden, i en liten roll. Han har spelat samma rollfigur i ”Makt och begär” i 38 år och han är dessutom regissörens pappa.

Filmen har biopremiär på fredag, den 23 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

50 Cent