Filmrecensioner

Balanserar mellan barnfilm och parodi

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Teenage mutant ninja turtles

Regi Jonathan Liebesman, med Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Minae Noji, Whoopi Goldberg samt rösterna av  Johnny Knoxville, Tony Shaloub.

ACTION Det är förstås bisarrt och knasigt.

Men ibland underhållande.

De muterade ninjatränade sköldpaddorna i människostorlek föddes i en serietidning 1984 men fick sitt genombrott som animerad tv-serie och leksaker några år senare. De roade främst människor som ännu inte blivit tonåringar. Barn tyckte det var kul med pubertala sköldpaddor som älskar pizza och skateboard och har koll på populärkulturen. Tv-serien gav de fyra hjältarna olika färg på sina ögonbindlar.

Det gjordes tre biofilmer med skådespelare 1990, 1991 och 1993, och 2007 kom en datoranimerad långfilm.

Nu finns Turtles som Legogubbar och kanalen Nickelodeon ligger bakom den här långfilmen som omstartar serien.

Sköldpaddorna är nu ännu större och starkare, lite tuffare, lite gapigare, och det är en ganska våldsam historia. Anonyma skurkar i massor slungas ut ur intrigen i överraskande brutala actionscener. Michael Bay har producerat. Pang krasch bom.

Det balanserar fortfarande mellan barnfilm och parodi på superhjälte-genren. Intrigen är gjord så att även den trögaste ska förstå, och det gäller även valet av skådespelare.

Det finns en ond grupp som håller på att ta över New York. För tydlighetens skull är alla hundratals i kriminella Fotklanen klädda och maskerade likadant så att biopubliken lätt ska känna igen dem.

Det finns myndigheter i New York som försöker stoppa dem, men det är först när de mystiska varelserna från kloakerna dyker upp som skurkarna får ordentligt motstånd.

Tv-reportern April O’Neill blir vittne till ett av sköldpaddornas hjältedåd och försöker förgäves få chefer och kolleger att tro henne. Vi får veta bakgrunden till hur sköldpaddorna muterade.

Megan Fox spelar April som en duktig och ambitiös tv-reporter, orädd och handlingskraftig när det blir strid. Ändå handlar mycket dialog om hennes utseende. Både hennes komiske kameraman och sköldpaddorna stöter på April.

En viktig skillnad mellan Turtles och andra superhjältar är just att de är tonåringar. Ivriga, stökiga, tjafsiga. Det ger några bra scener, som när de blir otåliga under en hissfärd och börjar rappa fram en låt.

Turtles-vänner får den gamla historien, med cowabunga och allt. Det är svårt att tro att den vinner nya fans. En parodi som fått överraskande långt liv på egna ben. Sannerligen lustiga att se.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner