- Vi åkte ofta ut till Dalarö

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Christopher Lee pratar svenska

Christopher Lee som Saruman.
Christopher Lee som Saruman.

Christopher Lee har varit med länge. Man kan prata om mycket med honom. Men när vi ses chockar den gamle skräckveteranen med att vilja prata om Stockholm. På svenska.

- Jag brukade tillbringa alla semestrar hos en familj i Stockholm, säger filmskurken med sin bästa basröst.

Christopher Lee berättar att han var förlovad med en von Rosen. Han räknar upp gator i Stockholm där han bott på 1950-talet.

- De hade lägenhet på Nybrogatan och vi åkte ofta ut till Dalarö. Fiskade strömming. Jag bodde i Gamla stan och på Grev Turegatan, säger han på lätt bruten svenska. Drottninggatan. Men det är en skam vad de har gjort med Sergels torg. Stockholm är en fin gammal stad.

Christopher Lee har inte bara mött Stockholm. Han är också den ende i "Sagan om ringen"-filmen som träffat professor J R R Tolkien som skrev böckerna.

- Jag tror att Tolkien hade varit nöjd med filmerna, säger Christopher Lee. Andan och kärnan i hans böcker finns på bioduken, även om det gjorts ändringar. Man kan inte spela in alla tre böckerna helt och hållet.

Mötet med författaren skedde på 1950-talet.

- Jag hälsade på en vän på puben Eagle and the child, som var Tolkiens stampub. Han kom in, jag gick fram och sa att jag uppskattade böckerna. Han var en mycket vänlig men tillbakadragen man.

Saruman är 7 000 år gammal och Christopher Lee har fyllt 80 år. Han filmdebuterade på 1940-talet och har gjort över 200 filmer. Mest känd är han som Dracula, Fu Manchu, Frankensteins monster och Mumien, men han har också varit Bondskurken Scaramanga, Sherlock Holmes och Greve Dooku i senaste "Star Wars"-äventyret.

Lee är också medlem i tre fackföreningar för stuntmän. Han gillar att göra så mycket som möjligt själv.

- Jag börjar bli lite för gammal för sånt där, men jag och Gandalf gjorde en del själva. I "Star wars" skulle jag fäktas mot en Yoda som animerades senare. Det är inte lätt att fäktas med någon som inte är där.

Christopher Lee har varit med. Ändå tycker han att "Sagan om ringen" är en speciell upplevelse.

Han ber att få en kopp te med mjölk och berättar.

- När jag varit här på Nya Zeeland i 24 timmar sa jag till filmbolaget att ni kommer att skapa filmhistoria. Jag har varit med 56 år, men har aldrig sett något liknande. Det är ett privilegium att vara med.

Han pekar i den gamla färgfabriken.

- Se er omkring. Det är primitivt, finns ingen ljudisolering. Här har tre historiska filmer gjorts under enkla förhållanden. Skådespelarna är helt perfekta. Jag kan inte tänka mig några andra.

Och Christopher Lee har haft tid att tänka. Han är en av världens största Tolkien-entusiaster, och läser om de tre Ringen-böckerna varje år. Han är full av fakta och älskar att testa folk med frågor som vad Frodos pappa hette och hur han dog. (Drogo Bagger, han drunknade).

Christopher Lee tycker också första filmen borde vunnit fler Oscar.

- Vi hade 13 nomineringar, jag röstade på oss naturligtvis. Det är skamligt att de inte gav Oscar till filmen och regissören. En stor skam. Personligen tycker jag att "Sagan om ringen" var överlägsen. De säger att akademien aldrig ger en Oscar till en fantasy-film. De måste. De har två chanser till.

Christopher Frank Carandini Lee

Jens Peterson

Publicerad: