Filmrecensioner

Spännande men långt om norsk krigshjälte

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Den 12:e mannen

Regi Harald Zwart, med Thomas Gullestad, Jonathan Rhys-Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen.

KRIG 1943 i norra Norge, is och snö. Ett dussin norska soldater som tränats i Storbritannien kommer med båt för att utföra sabotage mot den tyska ockupationen. De blir avslöjade innan de kommer i land, och bara en av dem lyckas fly och jagas.
Det här bygger på verkliga händelser. Filmen skildrar Jan Baalsruds flykt från kusten utanför Tromsø mot säkerheten i Sverige, som är neutralt under andra världskriget. En färd som tar lång tid och han möter många hinder. Han skottskadas i foten redan första dagen, och kämpar sedan för att klara sig undan tyskarna. Och naturen.
Kylan och svälten ger Jan stora problem, och han fastnar flera gånger på vägen. Men det finns gott om norrmän som är villiga att gömma och hjälpa honom.

Jonathan Rhys Meyers spelar Gestapochefen Kurt Stage, som är övertygad om att Jan Baalsrud lever och vill fånga honom. Dialogen är på norska och tyska, den brittiske stjärnan får mest ägna sig åt att stirra ondskefullt över det norska vinterlandskapet.
Det är en otrolig historia om överlevnad, där mycket vidrigt händer. Den flyende soldaten blir en symbol, som kan ge hopp åt norska folket och prestigeförlust för de förföljande tyskarna. En smärtfull upplevelse som är välgjord men känns lång även för den som tittar.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Jonathan Rhys Meyers