Emma Stone är ett litet fyrverkeri

”Battle of the sexes” är en snygg komedi om gubbig tennisvärld

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Battle of the sexes

Regi Valerie Faris och Jonathan Dayton, med Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman, Bill Pullman.


FILMRECENSION. En hajpad tennismatch mellan man och kvinna. Det spexades framför kamerorna. Men dramat bakom ”kampen mellan könen” 1973 hade inslag av sexism och homofobi.

DRAMAKOMEDI. Han var ett avdankat tennisproffs som behövde bli av med sina spelskulder. Hon var på toppen av sin karriär, förbannad på hierarkin inom tennisvärlden som bara kastade småslantar åt henne och de andra kvinnliga spelarna, medan männen tjänade storkovan.

När Bobby Riggs erbjöd Billie Jean King chansen att spela mot honom i en kändismatch 1973, man mot kvinna, där 100 000 dollar stod på spel, tackade hon efter viss tvekan ja.

”Kampen mellan könen”, som matchen kallades, blev en sensation. Men bakom den spexiga ytan, där Riggs spelade sexistisk pajas inför pressen och King fick vara kvinnan som sätter männen på plats, fanns det betydligt mer att berätta.

Några år före matchen hade King gjort revolt mot tennisens makthavare och bildat en egen grupp av kvinnliga spelare. Dessutom levde hon ett dubbelliv, gift med en man, men också djupt förälskad i en hårfrisörska. Idrottare OCH öppet homosexuell? Det fanns gränser för hur liberalt början av 70-talet tilläts vara…

Dramatik av ett väntat slag

”Battle of the sexes” är behagligt marinerad i tiden den skildrar, med väl valda popörhängen samt aptitligt solblekt foto av svenske Linus Sandgren, som vann en Oscar förra året för sin färggranna vision av Los Angeles i ”La la land”.

Filmen är publikfriande och bygger sin dramatik på ett ganska väntat sätt, med tennismatchen mellan King och Riggs som snygg och spännande höjdpunkt.

Samhällskritiken hanteras på ett engagerande sätt, med sexism och homofobi som två giftiga ideologier förenade mot Billie Jean King. I en rörande liten scen uttrycker Alan Cumming, som spelar Kings modedesigner, en envis tro på att det kommer att bli bättre för sådana som henne och honom.

Ett annat tennisproffs, Margaret Court (Jessica McNamee), ser ner på King för att hon är bisexuell men förstår inte själv hur sexismen arbetar mot dem båda.

Ett litet fyrverkeri

Emma Stone gör en inte besviken efter sin Oscarsvinst förra året (”La la land” där också) – hon är ett litet fyrverkeri rakt igenom. ”Battle of the sexes” är gjord av regissörerna bakom ”Little miss sunshine” (2006), en av de filmer som visade att Steve Carell har en seriösare ådra.

Han använder sin personlighet väl här och bakom ytan anar man ett större djup hos Bobby Riggs än det gubbiga tramsandet på tennisbanan.

Bland birollsinsatserna lyser flera starka talanger – Andrea Riseborough som hårfrisörskan, Bill Pullman som Kings ”ärkefiende” bland kostymgubbarna i tennisvärlden och Sarah Silverman som hennes drivna partner, affärskvinnan som fixar tobakssponsor åt spelarna.

”Battle of the sexes” har svensk biopremiär på fredag den 23 mars.


Mariel Hemingway i ”Prestationen” (1982).
Mariel Hemingway i ”Prestationen” (1982).

SE OCKSÅ

“Prestationen” (1982), ett verklighetsbaserat drama om en ung idrottskvinna (Mariel Hemingway), som inleder ett förhållande inför sommar-OS 1980 med en kvinnlig medtävlare.

VISSTE DU ATT

... regissörerna är gifta med varandra?

JUST NU

... förbereder sig Emma Stone för att spela en ung Cruella de Vil, känd från Disneyklassikern ”Pongo och de 101 dalmatinerna”, i en kommande film.

Publisert:

LÄS VIDARE