Åtta nomineringar till Dreamgirls

FILM

Babel och Departed också stora favoriter

Förhandstipsen på ”Dreamgirls”, ”Babel” och ”The Queen” var bra gissningar.

Alla tre filmerna toppar listan över flest nomineringar inför årets gala.

Av ”Dreamsgirls” åtta nomineringar är dock ingen särskilt tung.

Musikalfilmen ”Dreamgirls” kammade hem hela åtta nomineringar, men finns inte representerade i någon av de allra tyngst kategorierna.

Istället är det ”Babel”, ”The Departed” och ”The Queen” som står för de flesta av nomineringarna i prestigekategorierna med film, regi och skådespelarinsatser.

Babel inte oväntat

Annars var förhandsfavorterna bra representerade i de tyngsta kategorierna.

”Babel” fick sju nomineringar, ”The Queen” sex och ”The Departed” fem

- Att ”Babel” fick så många nomineringar är inte särskilt oväntat. Den har ju hyllats och prisats i av kritiker i hela världen och funnits med på i stort sett alla årslistor. Men frågan är om kommer att vinna, det är ju en sån film som alla gillar men det är nog inte den bästa. På Golden Globe blev den belönad för bästa film, men tog ingenting annat, säger Aftobladets filmrecensent Jan-Olov Andersson.

”Öppet rejs”

- Jag tror att det är ett ganska öppet rejs i år. Det enda priset som känns som hyfsat säkert är Helen Mirren för sin insats som drottning Elisabeth. Dels för att hon är mycket bra vinnare dels mycket bra i ”The Queen”, men kanske framför allt för att hon tidigare har sagt att hon ska sluta som skådespelerska, det här är hennes sista stora roll och hon har aldrig vunnit tidigare. Det kan bli ett pris för lång och trogen tjänst, en slags heders-Oscar fast mycket välförtjänt.

Scorseses år

Martin Scorsese är nominerad för bästa regi — för sjätte gången. Han får tuff konkurrens från både Clint Eastwood för filmen ”Letters from Iwo Jima” och ”Babels” regissör Alejandro González Iñárritu.

- Jag är inte säker på att Scorses vinner den här gången heller. I”The Departed” är inte hans mest personliga film, han känns mer som en inhyrd regissör till skillnad från hans insatser i till exempel ”Casino” och ”Maffiabröder”.

Hoppas på ”Efter bröllopet”

- Årets säkraste är nog den animerade filmen ”Cars”. Många av jurymedlemmarna är grånade gamla män som tilltalas av den nostalgiska hyllning till ”allt var bättre förr”-filmer. Om Susanne Biers ”Efter bröllopet” skulle vinna skulle det kunna vara årets skräll. Det är visserliegn en mycket bra film som jag själv hoppas mycket på, men jag tror att den tyska filmen ”De andras liv” kommer att ta hem den kategorin, säger Jan-Olov Andersson.

Allt om Oscarsgalan:

Elin Bohman