Klart med ny "Göta kanal"

FILM

Uppföljare till filmsuccén börjar spelas in i sommar

1 av 2
höga svallvågor Den första "Göta kanal"-filmen handlar om en vild båtjakt där två varv tävlar mot varandra om en stor- order. Här har otursförföljde Svante Grundberg hamnat med sin kanot framför Stig Engström och Nils Eklund.

Kultfilmen "Göta kanal" får en uppföljare.

Inspelningarna av den nya filen - "Kanalkampen" - kan starta redan i sommar.

-En del av de gamla karaktärerna ska vara med, säger producenten Göran Lindström.

Den i dag kultförklarade filmen "Göta kanal - eller vem drog ur proppen?" drog en miljonpublik när den gick upp på biograferna 1981.

Aftonbladet kan nu avslöja att det efter 24 år är dags igen.

Upphovsmännen har gett med sig efter flera års påtryckningar.

-Olika personer har varit på mig och undrat om det inte är dags att göra en ny "Göta kanal". Sedan har jag jobbat på en grundidé som nu nästan är färdig, och nu tar vi tag i detta, säger Göran Lindström.

Filmen går under arbetsnamnet "Kanalkampen" och bygger på samma grundidé som den första filmen. Då tävlade det lilla enkla båtvarvet Anderssons varv mot lyxbåtstillverkaren Uniship om att få ett stort kontrakt.

Kampen avgjordes genom en kapplöpning på Göta kanal.

Startar i Göteborg

Även i uppföljaren utspelar sig handlingen under en tävling på Göta kanal. Men den här gången från Göteborg till Stockholm.

-Det är en tv-kanal som anordnar tävlingen och det kommer vara mycket som inträffar under resans gång. De tre huvudingredienserna är action, kärlek och komedi. Som kryddas med ruffel och båg, säger Göran Lindström.

Men de gamla karaktärerna får stiga åt sidan för en ny generation.

Vissa karaktärer kvar

- Vissa av dem kommer finnas med, men det är inte de som är huvudpersonerna. Vi håller på och diskuterar vilka vi vill ha kvar, men det handlar om de mest typiska karaktärerna, säger Göran Lindström.

Manusarbetet är ännu inte helt avslutat och filmprojektet har ingen regissör-men inspelningarna ska starta redan i sommar.

- Om allt går som det ska så ska vi vara igång med inspelningarna i augusti och september, när turistsäsongen är över, säger Göran Lindström.

1,1 miljoner såg den på bio

Tomas Kvarnkullen