En farlig flirt som engagerar

FILM

Håfströms Hollywood-debut överraskar

Riskabel relation Clive Owen spelar reklamkillen Charles Schine som möter kärleken (Jennifer Aniston) på pendeltåget. Men den oskyldiga flirten kommer att förändra Charles liv för alltid.

Amerikansk thriller av Mikael Håfström, med Clive Owen, Jennifer Aniston, Melissa George, Vincent Cassel, RZA, Xzibit m fl.

”Ondskan”-regissören Mikael Håfströms Hollywood-debut fick halvdana recensioner men blev en hyfsad publikframgång i USA.

Det är lätt att vi recensenter lite grann tappar omdömet och blir lite snällare i någon slags glädje över att en av ”våra” regissörer fått lite mer pengar att leka med ”over there”.

Men ”Derailed” är en habilt gjord film, varken mer eller mindre. Lite opersonlig, kanske. Men det är å andra sidan en slags thriller som nog ska berättas ganska så mycket rakt-på-sak, utan massor av konstiga kameravinklar och hysteriska klipp. Håfström har, klokt nog, litat på att personerna är intressanta.

Clive Owen spelar reklamkillen som har trassel på jobbet, en dotter med en allvarlig sjukdom och ett äktenskap där passionen slocknat. På pendeltåget in till Chicago möter han en förförisk kvinna ( Jennifer Aniston) och han kan inte låta bli att flirta lite grann och? snart är han indragen i något som utvecklas till så mycket mer; våldtäkt, utpressning, mord.

Gamla tiders hårdkokta thrillers möter ”Farlig förbindelse”, ungefär. Fast här får huvudpersonen betydligt hemskare saker än kaninkokerskor att tampas med.

Mer ska inte avslöjas. Inte mer än att Owen är en mästare i att bara med sitt ledsna ansikte skildra en man vars liv rasar samman. Att det är kul att se Aniston i en annorlunda roll än i (rejält överskattade) ”Vänner”. Och att hela historien är så pass spännande, engagerande och överraskande, att man lätt har överseende med det inte helt lyckade slutet.

Jan-Olov Andersson