Alltför brutal som barnfilm

FILM

Men glöden och berättarglädjen finns i ”Legenden om Zorro”

Amerikansk ÄVENTYRSFILM av Martin Campbell med bland andra Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones och Adrian Alonso.

Antonio Banderas har vässat den latinska förförar-looken och rider åter in på vita duken som den maskerade hjälten Zorro.

I uppföljaren till ”Zorro den maskerade hämnaren” har Alejandro och Elena nu en 10-årig son, Joaquin. Han vet dock ingenting om sin fars hemliga identitet och Elena kämpar för att Alejandro ska ge upp sitt kall. Men när banditer hotar Kalifornien ställs allt på sin spets och Zorro rider åter ut till folkets hjälp.

Trots allt snack om att ”Legenden om Zorro” skulle vara snällare och ännu mer familjeanpassad än sin föregångare är det precis tvärtom. Det här är en brutal och ibland onödigt våldsam film. Visst, fäktningsscenerna är snygga och spännande. Men folk dör till höger och vänster och avrättas dessutom på de mest makabra vis.

Inget att rekommendera för de yngsta familjemedlemmarna alltså.

Bortser man från det publikfriande våldet är detta ändå ett äventyr i högsta tempo. Intrigen höll något högre klass i ettan och Anthony Hopkins lyfte ju också den filmen till en högre nivå. Men glöden och berättarglädjen finns här också.

Antonio Banderas och Catherine Zeta-Jones håller ställningarna som det eldiga kärleksparet där särskilt Zeta-Jones sticker ut med sin kaxiga attityd och glimt i ögat.

Den här gången ackompanjeras de båda också av unge Adrian Alonso som verkligen charmar omkull publiken som den busige men rättrådige Joaquin. Sådan far, sådan son. Och det råder ingen tvekan om vem masken går i arv till nästa gång.

Karin Lindstedt