Larmade tomater och pumpor

FILM

I ”Wallace & Gromit” är kaninerna den stora faran

Brittisk KOMEDI i regi av Nick Park och Steve Box, med röster av bl a Peter Sallis (Hasse Jonsson), Helena Bonham Carter (Pernilla Wahlgren) och Ralph Fiennes (Mattias Knave).

Så underbart engelskt.

Oändliga gator med radhus där alla pysslar om grönsaker och blommor i sina små trädgårdar. Där den största faran är att kaniner ska äta upp deltagarna före den stora grönsakstävlingen. Tur då att Anti-Pesto finns, Wallace & Gromits uppfinningsrika företag som har larmat varenda tomat och pumpa. De är också humana när de fångar kaniner, till glädje för djurvännen lady Tottington. Wallace blir kär och hans rival är den korkade och grymme lord Victor som vill skjuta djuren.

Det blir skräckfilm, när något muterat hotar byn, kyrkan och alla grönsakerna. Det är mycket, mycket roligt. Häftig action med gapskratt varvas med torr brittisk humor.

Både originalet och svenskdubbade versionen är sevärda. Man kan dock undra varför Claes Månsson, som varit Wallace svenska röst tidigare, är borta när den ostälskande toffelmannen når stora duken.

Jens Peterson