Svensken fick miljardbudget i storfilmen ”Shazam!”

David F Sandberg: Vi lever vår dröm

Publicerad 2023-03-16

Få svenskar skulle känna igen honom på gatan. Eller tro att David F Sandberg, 42, har regisserat några av Hollywoods största filmer.

– Jag har inte tänkt så mycket på att budgeten är över en miljard kronor förrän jag fått frågor om det i Sverige, säger han.

Han hann aldrig bli särskilt känd på hemmaplan, förrän Hollywood kallade. En lågbudgetskräckis han gjorde med sin fru Lotta Losten, 41, en kortfilm som blev viral, gav David F Sandberg möjligheten att göra en långfilmsversion av samma historia, ”Lights out”, i USA. Det var 2016. Det blev succé. Så han har fått göra allt större filmer ”over there”. Skräckfilmen ”Annabelle: Creation” kom 2017. Komiska superhjältefilmen ”Shazam!” 2019. Och i onsdags hade uppföljaren ”Shazam! Fury of the Gods” premiär.

– Det är ganska fantastiskt hur fort det har gått. Vi lever vår dröm. Har alltid velat bo i Hollywood och jobba med film. Intäkterna från ”Shazam!” gjorde att vi kunde köpa ett hus där. Vi ser Hollywood-skylten därifrån varje dag.

David F Sandberg och Djimon Hounsou.

”Vi har valt att inte skaffa barn”

Lotta har små biroller i alla filmer han gör. I nya filmen är hon en bilförare på en bro som rasar samman.

– Vi har valt att inte skaffa barn, för att kunna jobba med det här, för att vara fria att resa runt. Nya filmen spelades in i Atlanta.

”Shazam! Fury of the gods”.

Budgeten är över en miljard kronor. Känner du stor press från filmbolagets sida?

– Jag är hela tiden nervös. Inspelningen är lång, man blir lätt utmattad och tvivlar på sig själv. Men man kan inte bara gå hem, man har ju en film att göra.

Det är mycket specialeffekter som läggs på i efterhand. Vad var svårast i nya filmen?

– Vi har en scen där liksom hela kavalleriet kommer ridande på enhörningar. Det ska vara episkt. I verkligheten sitter skådespelarna på motoriserade hästsadlar framför en bluescreen. Blir det bra? Det får man se ett år senare när effekterna har lagts till…

Djimon Hounsou.

Jobbat med flera Skarsgårdare

Med på pr-resan till Sverige är också Djimon Hounsou, 58. Född i afrikanska landet Benin, uppvuxen i Frankrike, men sedan ett 30-tal år bosatt i USA.

Fick sitt genombrott med Steven Spielberg-filmen ”Amistad”, har sedan setts i ”Gladiator”, ”Legenden om Tarzan”, ”In America” och ”Blood diamonds”. För de två sistnämnda blev han Oscarsnominerad.

Nu när han är i Sverige, säger han:

– Det var väldigt kul att jobba med Stellan Skarsgård i Spielberg-filmen. Bara trevlig. Så det var extra kul att lära känna ett av hans många skådespelande barn (Alexander) när vi gjorde Tarzan-filmen.

David F Sandberg.

”Voodoons vagga”

I de båda ”Shazam!”-filmerna spelar han en trollkarl som gett huvudpersonen magiska krafter.

– Det är ett jobb som inte kräver lika seriösa förberedelser som en del av de andra filmrollerna. Men det är roligt. Och David är en bra regissör. Man får inte så mycket pengar i Hollywood att ”leka med” om man inte är det.

– För mig som är från Benin är det extra kul att spela trollkarl, landet är ju lite av voodoons vagga.

Helen Mirren och Lucy Liu i ”Shazam! Fury of the gods”.

Om det blir en ”Shazam! 3” är inte bestämt. David F Sandberg väntar gärna ett tag och gör en lite mindre film innan dess i så fall.

Hur var det att jobba med filmens skurk, Helen Mirren?

– Hon stod överst på vår lista över dem vi ville ha och till vår förvåning tackade hon ja. Väldigt enkel att jobba med. Hon vill bara man ska säga ”större, mindre, snabbare eller långsammare”, säger David.

David F Sandberg och Djimon Hounsou.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln