Stark country från Glasgow får hjärtat att sjunga

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Jessie Buckley briljerar.
Foto: Scanbox
Jessie Buckley briljerar.

FILM

Wild rose
Regi Tom Harper, med Jessie Buckley, Julie Walters, Sophie Okonedo, James Harkness.

DRAMA Musikens makt är stark.
Jessie Buckley, som imponerar i rollen som brandmannens gravida hustru i ”Chernobyl”, är en skicklig sångerska också. Här spelar hon Rose-Lynn, en 23-åring som i filmens inledning släpps ut ur fängelse. Hemma i Glasgow har hon två barn som bott med sin mormor (Julie Walters). Men Rose längtar inte efter ungarna utan efter sitt gamla jobb som couyntrysångerska på sunkiga baren Grand Ole Opery - i Glasgow.
Efter fängelset är inte Rose välkommen tillbaka som sångerska där. Hon blir städerska i en förmögen familj och vän med husets barn och deras mamma (Sophie Okonedo). De hör henne sjunga och uppmuntrar Rose att satsa på karriären. Drömmen är att

få sjunga för Bob Harris i BBC:s countryprogram. Och komma till Nashville, USA.
Rose mamma arbetar i bageri och förstår inte dotterns drömmar. Det är en trovärdigt vardaglig historia om fattiga och rika, om arbetarklass och klasskramp. Som en bra countrylåt.

Jessie Buckley är fantastisk och Julie Walters ger tyngd och energi åt hennes mamma. Allt går inte som man tror, men man tror på människorna i filmen och deras val. ”Wild Rose” får hjärtat att sjunga.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN