Bildpoesi och betong

"Scheme birds" är klassisk brittisk socialrealism i dokumentärform

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
”Scheme birds”
Foto: Ellinor Hallin
”Scheme birds”

FILMRECENSION Fotot och bildpoesin får "Scheme birds" att flyga högt över den grå betongen.

Scheme birds


Regi Ellen Fiske och Ellinor Hallin 


SVENSK/SKOTSK DOKUMENTÄR Motherwell. Tidigare den viktigaste staden i den skotska stålindustrin, "Steelopolis". Före Margaret Thatcher blomstrade den, får vi veta i några arkivklipp, men 1992 stängdes stålverket och 1997 sprängdes det till marken. Samma år föddes "Scheme birds" huvudperson, Gemma.


I Motherwell blir tjejerna enligt henne antingen locked up eller knocked upp – hamnar i fängelse eller blir med barn – och det finns inte så mycket annat för ungdomarna att göra än festa och slåss. Gemmas mamma fråntogs vårdnaden på grund av missbruk, pappan vet man inte var han är. Hon har i stället växt upp hos sin boxartränare till farfar, som försöker få henne att hålla slagsmålen innanför ringen. 

”Scheme birds" är klassisk brittisk socialrealism i dokumentärform, men tankarna går särskilt till fiktion som Andrea Arnolds "Fish tank". Precis som i den blandas olika nyanser av grått med bildpoesi där fotot förhöjer och spelar en egen roll. Höghus och tvättlinor i motljus. Dans med nödbloss i slowmotion, Gemma och hennes vänner i ett rackligt Pariserhjul. Fågelflockar som flyger mellan betongtornen i solen. Som nästan alltid bjuder verkligheten på sådant som man nästan inte kan hitta på: farfarn pysslar med duvor, och varje helg är det show i den slitna boxningslokalen där mestadels män undersöker duva efter duva, fjäder för fjäder för att avgöra vilken som är den finaste. Fåglarna har till skillnad från de flesta i området varit överallt, Gemmas axel är tatuerad med "Let the free birds fly". Man anar en tragedi från "Scheme birds" första minuter, man vill så gärna att hon ska ta sig upp och ut och bort.  


 Regissörerna Ellinor Hallin (även fotograf) och Ellen Fiske har tillsammans också arbetat med dokumentären "Josefin & Florin" (finns på SVT Play), och "Scheme birds" har välförtjänt vunnit flera internationella priser. De har kommit in under Gemmas skal och fått hennes förtroende, och de har förvaltat det väl.

"Scheme birds" har premiär på bio i dag den 24 april, och släpps på streaming 22 maj. 


SE OCKSÅ: Andrea Arnolds fantastiska "Fish tank", som har ett liknande tema.


VISSTE DU ATT... Ellen Fiske och Ellinor Hallin tilldelats Malik-stipendiet av Stiftelsen Malik Bendjellouls Minne, som går till unga filmskapare som verkar i "Sugar man"-regissörens anda? 

Publicerad: