’Shirley’ har en slöja av mörker och obehag

Elisabeth Moss håller en klistrad vid intrigerna

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

Shirley

Regi Josephine Decker, med Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young.


FILMRECENSION. Replikerna har högre syra än det rejäla glaset vin i hennes näve.

I Elisabeth Moss gestaltning är författaren Shirley Jackson en mardröm som middagsgäst.

DRAMA. Det ligger en slöja av mörker och obehag över den här författarbiografin. Shirley Jackson (1916-1965) är mest känd i vår tid som skräckförfattare, kvinnan som skrev ”The haunting of Hill House”, som blev klassisk långfilm 1963 och populär Netflix-serie häromåret (vars andra säsong kommer i oktober).

Även om tiden som skildras i filmen ”Shirley” utspelas innan hon skrev sin mest berömda roman är det som att den spökberättelsen sipprar in här och var. Väggarna knakar så att det dånar i biosalongen. Dramastudenternas övningar vid Bennington College ser ut som att de hör hemma i ”Suspiria”. Murrigheten dominerar i Jacksons hushåll.

Michael Stuhlbarg och Elisabeth Moss i ”Shirley”.
Foto: Neon
Michael Stuhlbarg och Elisabeth Moss i ”Shirley”.

Förstärker oron och ångesten

På ett effektfullt sätt använder sig filmskaparna av ljud och bildlösningar som förstärker oron och ångesten i hela upplägget. Författaren hade problem med psyket och hälsan och det är där fokus ligger, men filmen visar även upp ett äktenskap mellan henne och litteraturkritikern Stanley Hyman som var allt annat än konventionellt.

Berättelsen är baserad på en bok av Susan Scarf Merrell som introducerar ett påhittat ungt par som flyttar in hos Shirley och Stanley omkring 1950. Författaren sliter med en ny bok om en kvinna som försvann mystiskt. Utan att det unga paret inser det blir de en måltavla för Shirleys och Stanleys bittra lekar, men också en musa.

Foto: Neon
Elisabeth Moss i ”Shirley”.

Det låter lite som en ny version av ”Vem är rädd för Virginia Woolf”. Riktigt så vass är inte filmen, den har sina ojämna stunder.

Men vad som alltid håller en som klistrad vid intrigerna är Elisabeth Moss och Michael Stuhlbarg, fenomenala som två intellektuella lekkamrater, doppade i syra.

”Shirley” har biopremiär i morgon, den 11 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE