Filmrecensioner

En naturskön, drömsk och fridfull barnfilm

”Tottori! Sommaren vi blev superhjältar” har lite action men många budskap

Av: 

Karolina Fjellborg

”Tottori! Sommaren vi blev superhjältar”.
”Tottori! Sommaren vi blev superhjältar”.

FILM

FILMRECENSION Norska ”Tottori! Sommaren vi blev superhjältar” är en fin, lugn, drömlik och naturromantisk existentialistisk roadmovie för lite yngre barn, med flera tydliga teman.

Betyg: 3 av 5 plus
Tottori! Sommaren vi blev superhjältar
Regi Silje Salomonsen och Arild Østin Ommundsen, med Vega Østin, Billie Østin, Thomas Skjørestad, Nina Ellen Ødegård, Mette Arnstad, Kristoffer Joner, Oddgeir Thune.


FAMILJEFILM Det äkta paret Silje Salomonsen och Arild Østin Ommundsen har regisserat sina egna döttrar, Vega och Billie Østin, i det här norska barnäventyret, som känns inspirerat av japanska Studio Ghiblis animerade klassiker ”Min granne Totoro” vad gäller både titel, innehåll och musik.
Systrarna Vega (den äldre, ordentligare) och Billie (den yngre, bråkigare, busigare och envisare) ska på vandring i vildmarken med sin pappa (Thomas Skjørestad) medan deras mamma (Nina Ellen Ødegård) ligger inlagd med vad som verkar vara utmattningssyndrom. Men när pappan, som ”har mer muskler än hjärna”, ramlar ner i en skreva i berget, måste flickorna komma i kontakt med sina inre superkrafter för att klara sig själva, och rädda sin pappa. För de förvirrade vuxna de råkar på längs vägen förmår inte att hjälpa dem.
”Tottori! Sommaren vi blev superhjältar” är, även om den är lite väl tunn på händelsefronten, en fin, lugn, drömlik och naturromantisk existentialistisk roadmovie för lite yngre barn, med flera tydliga genomgående teman. Som kraften i fantasin, mental ohälsa, syskonkärlek, vikten av att anstränga sig när det verkligen gäller och att ha respekt för människors olikheter – och inte minst det faktum att själva vägen till något kan vara minst lika viktig som målet.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner