Hela tre svenska filmregissörer tävlar om Guldpalmen i Cannes

Ruben Östlund på länk från Mallorca under presskonferensen. Framför honom på plats i Filmhuset i Stockholm fr v producenten Kristina Åberg, regissören Tarik Saleh och Östlunds producent Erik Hemmendorff.
Ruben Östlund på länk från Mallorca under presskonferensen. Framför honom på plats i Filmhuset i Stockholm fr v producenten Kristina Åberg, regissören Tarik Saleh och Östlunds producent Erik Hemmendorff.

Massor av världsstjärnor, förstås. Och inte mindre än tre svenska filmregissörer som tävlar om Guldpalmen i Cannes: Ali Abbasi, Tarik Saleh och Ruben Östlund.

– Fan, vad skönt. Just för att alla har förväntat sig att filmen ska komma med, har nervpressen varit värre än någonsin, säger Ruben Östlund.

Världens största filmfestival fyller 75 år och det ska förstås firas med buller och bång. Särskilt sedan en festival (2020) blev inställd och fjolårets var mindre än normalt och flyttad från maj till juli. I går avslöjades vilka filmer som tävlar om Guldpalmen.

Där finns filmer av kända regissörer som David Cronenberg, bröderna Dardenne, Claire Denis, James Gray, Kore-eda Hirokazu, Park Chan-Wook, Kelly Reichardt och, utom tävlan, Baz Luhrmann, George Miller, Olivier Assayas och Ethan Coen.

Framför kameran i de filmerna (och snart på röda mattan i Cannes) finns namn som Tom Hanks, Tom Cruise, Kristen Stewart, Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Marion Cotillard, Anne Hathaway, Anthony Hopkins, Jeremy Strong, Michelle Williams, Jennifer Connelly, Val Kilmer, Ed Harris, Kodi Smit-McPhee, Idris Elba, Tilda Swinton och Alicia Vikander.

Och så tävlar alltså inte mindre än tre svenska regissörer om Guldpalmen. Att Ruben Östlund skulle komma med var väntat, han vann ju Guldpalmen med sin senaste film ”The square” 2017.

Nya ”Triangle of sadness” är en internationell storfilm, en samtidssatir om bland annat mode och politik, med Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson och Henrik Dorsin. På länk från Mallorca, där han finputsar på filmen, säger Ruben:

– Alla som har satsat mycket pengar i den här filmen har gått med utifrån att jag vunnit Guldpalmen. De har förväntat sig Cannes som en bra kick-off-start för filmen, det hade varit jobbigt om man inte hade kommit med.

– När man är i Cannes, får man vittring. Det vore ju fantastiskt att vinna två Guldpalmer i rad.

Tarik Saleh.
Tarik Saleh.

Tarik Salehs förra film, femfaldiga Guldbagge-vinnaren ”The Nile Hilton incident”, var en stor publiksuccé i Frankrike, med över 400 000 besökare. För tre år sedan bjöd Cannes-chefen Thierry Frémaux in Tarik med familj att bo i en svit på lyxhotellet Martinez, bara för att känna in atmosfären av festivalen. Han fick hänga med alla från Sylvester Stallone till Bong Joon-ho, som vann Guldpalmen (och senare Oscar) för ”Parasit”.

Så Tarik Saleh visste att han var omtyckt av Cannes-cheferna.

– Men i förrgår kväll var jag ungefär lika nervös som när jag som 16-åring satt och väntade på att en tjej kanske skulle ringa. Till sist ringde de och sa att min film är med i tävlingen, säger han.

”Boy from heaven” handlar om en brutal maktkamp i den politiska och religiösa eliten i dagens Egypten. Fares Fares har huvudrollen.

Ali Abbasi.
Ali Abbasi.

Tredje regissören Ali Abbasi kom från Iran till Sverige år 2002. Numera bor han i Köpenhamn. Och ”Holy spider”, om en seriemördare i den heliga staden Mashhad i Iran, är en thriller som tävlar för Danmark, men det finns även svenska samproducenter.

Abbasis förra film, svenska ”Gräns”, vann sex Guldbaggar och pris i sidosektionen Un Certain Regard i Cannes 2018.

Cannesfestivalen äger rum 17-29 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE