Dags för Oscars

FILM

Årets nomineringar klara klockan 14:40

Glöm Gulbaggen.

Glöm Golden Globe.

Det ädslaste av världens filmpris är Oscar-statyetten — och i dag presenteras årets nomineringar.

Foto: Vinnare George Clooney var en av dem som förra året belönades med en Oscar.

14:40 svensk tid blir det klart vilka av förra årets filmer som gör upp om de åtråvärda statyetterna.

Golden Globe-galan räknas av många som ett riktmärke, och skall man följa dessa pekpinnar kan Martin Scorseses efterlängtade Oscar nu vara mycket nära.

Scorseses första?

Scorseses blev belönad med en Golden Globe för sin regi i filmen ”The Departed”, som nu visas på bio i Sverige har fått mycket lovord från recensenter världen över.

Regigiganten har använt sig av Leonardo DiCaprio tre gånger de senaste åren, blev dock inte belönad under Golden Globe-galan för sin insats i varken ”The Departed” eller ”Blood Diamond”. Han tros dock nu finnas med bland nomineringarna till en Oscar.

Och trots att Leo varit nominerad flera gånger förut har han fortfarande aldrig fått ta emot den gyllene stayetten.

Dreamgirls en annan favorit

CNN skriver i dag om de filmer och skådespelare som de tror har störst chanser och där nämns ”Dreamgirls” och ”The Queen” som de mest tänkbara att nomineras till årets bästa film. Dessutom nämns Sasha Baron (Borat), Will Smith (Pursuit of Happyness), Jack Nicholson (Departed), Brad Pitt (Babel), Helen Mirren (The Queen), Judy Dench (Notes on a scandal), Penelope Cruz (Att återvända) och Kate Winslet (Little Children) som tänkbara nomineringar.

Lassgård har chansen

I kategorien "bästa utländska film" finns inget svenskt bidrag som bekant kvar.

Ändå har Rolf Lassgård en chans att kunna belönas med en Oscar då den danska filmen ”Efter bröllopet” fortfarande har en chans att nomineras, och prisas i klassen.

Favorit är dock spanske regissören Pedro Almodóvars ”Att återvända”.

Allt om Oscarsgalan:

Elin Bohman