Sofia Karemyr i ”Call girl” stöttades under de svåra sexscenerna

Tvingades be om lov för att få spela prostituerad

Hon behövde sina föräldrars godkännande för att göra en avklädd roll.

”Call girl”-skådespelaren Sofia Karemyr var bara 17 år när hon säkrade rollen som prostituerad.

– Mina föräldrar stod bakom mig, säger hon till Nöjesbladet.

Den kontroversiella filmen ”Call girl” är en av de mest omdebatterade svenska filmer på flera år eftersom en figur med biografiska paralleller till Olof Palme pekas ut som pedofil, vilket lett till att familjen Palme anmält filmen för förtal.

Sofia Karemyr, 18, har en av de centrala rollerna i bordellhärvans mitt. Men när hon blev aktuell för rollen var det inte upp till henne att säga ja eftersom hon var minderårig.

– Producenten och regissören träffade mina föräldrar för att få deras godkännande. De gick igenom vad det var för film. Mina föräldrar sa ”känns det bra för dig så känns det bra för oss”. De stod bakom mig, säger Sofia Karemyr.

Elva nomineringar

Nyligen nominerades filmen till elva Guldbaggar och Sofia Karemyr tackade ja till rollen utan att tveka. Men hon tänkte ”hur ska det här gå?” när hon läste manuset, och insåg att det skulle bli en utmaning.

– När jag fick reda på vilka jag skulle jobba med kände jag mig trygg. Så det var inga problem, säger Sofia Karemyr, som filmdebuterar med ”Call girl”.

”Nakenheten viktig”

Med skådespelaren Josefin Asplund, 21, vid sin sida fick hon stöttning när scenerna var svåra. Den goda stämningen mellan tagningarna var också viktig.

Mikael Marcimain och filmfotografen Hoyte van Hoytema var skitfina. De sa ”känns det inte bra så bryter vi”. Men det kändes alltid väldigt bra och var inga konstigheter, säger Karemyr.

Marcimain gick försiktigt fram när han regisserade sexscenerna.

– Vi pratade mycket och repeterade så att allt skulle vara på gemensamma villkor. Det är alltid delikat och svårt eftersom man har blicken på dem. Den måste finnas där eftersom filmen handlar om manlig blick och utsatthet. Nakenheten är viktig, säger Mikael Marcimain.

Andra minderåriga som gjorde sexroller

Publisert: