Årets festival – en gubbfest

FILM

Bara en kvinna är med och tävlar om Guldpalmen

Foto: Mansdominans Regissören Tim Burton är juryordförande i den 63:e upplagan av Cannes filmfestival som börjar i dag. Årets festival präglas av män. Här under är några av de manliga stjärnor som besöker festivalen. Foto: REUTERS, AP, PETER VAN DEN BERG

CANNES. Världens största filmfestival är i år rena gubbfestivalen.

Förutom 14 filmer av regissörer som passerat 60-strecket, så kommer Mick Jagger, 66, hit för en film om inspelningen av en skiva som gjordes för snart 40 år sedan...

I dag går festivalen in på sitt 63:e år. Är själv här för 28:e gången, så jag tycker mig ha viss rätt att konstatera att årets festival nog inte tillhör de allra tyngsta upplagorna.

Stjärntätt värre

Inte så att det saknas stjärnor. Russell Crowe, Michael Douglas, Woody Allen, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg, Antonio Banderas, Shia LaBeouf, Carey Mulligan, Naomi Watts, Javier Bardem, Penélope Cruz och Juliette Binoche duger rätt bra. Sverige bidrar med Max von Sydow och Stellan Skarsgård.

Jämfört med i fjol, när det gäller förväntningar, känns det dock

inte som att något riktigt kan matcha Quentin Tarantinos galna krigsspektakel ”Inglourious basterds” eller Lars von Triers skandalfilm ”Antichrist”.

En härlig återblick

En skandal är det givetvis att bara en – jag skriver en – kvinnlig regissör,

Julie Bertuccelli, 42, får tävla om Guldpalmen. Återkommer till det i en krönika på fredag.

Trots alla filmstjärnor... undrar om inte Mick Jagger är hetaste namnet i Cannes i år. När världspressen i går anföll pr-byrån DDA:s kontor, var det väldigt uppenbart vem som stod högst på önskelistan hos alla. Inte konstigt. Jag har sett ”Stones in Exile” i förväg och för rockdiggare är det en härlig återblick på inspelningarna av en av Rolling Stones allra bästa skivor, ”Exile on Main Street”, som ägde rum just här på franska rivieran 1971.

Förtjänar att vara här

Mick Jagger rockar ju fortfarande, åtminstone på scenen.

Och man kan ju vända på saken. Att ”gubbar” i samma generation som Jagger – Woody Allen, Ridley Scott, Mike Leigh, Oliver Stone, Bertrand Tavernier med flera – får visa upp sina nya filmer här, kan ju också bero på att de har förtjänat sin plats. Att deras filmer fortfarande rockar.