Filmrecensioner

Science fiction som varningslampa

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus The hunger games

SCIENCE FICTON Se här en skrämmande programidé:
24 ungdomar mellan 12 och 18 år lottas fram för att tävla mot varandra. Tills endast en av dem lever. Man vinner genom att döda de andra, eller invänta att motståndarna dör i ett fientligt främmande landskap som styrs av myndigheten.

”The hunger games” utspelas i en nära framtid i ett USA som blivit diktaturen Panem. En rik huvudstad där de pastellklädda medborgarna lever lyxigt. 12 fattiga distrikt som varje år måste skicka en spelare till Hungerspelen. En tribut, som en offergåva eller en gladiator. Underhållning för huvudstadens överklass.
Japanska ”Battle Royale” (2000) och  Stephen King-baserade ”Running man” (1987) är berättelser i samma anda. ”The hunger games” är förlängningen av tv-serier som ”Expedition Robinson”, ”Gladiatorerna” eller valfri annan dokusåpa. ”Big brother” förstås, som tog sitt namn från George Orwells ”1984” där medborgarna är ständigt övervakade.
De är de även i ”The hunger games”.

Filmen skildrar en otäck framtid och den gör det skickligt. Lyfter fram kontrasten mellan överflödet i huvudstaden och det svältande distrikt 12 där huvudpersonerna bor. Katniss Everdeen heter den fascinerande 16-åringen i centrum, mycket bra spelad av Jennifer Lawrence (”Winters bone”). En butter kvinna som är duktig på att jaga och använda pilbåge och tar hand om sin mamma och lillasyster. I bästa fall får de tjuvjagad ekorre och nötter att äta.
Katniss är inte imponerad av någonting och blir mest upprörd över rikedomen hon möter när hon hamnar i huvudstaden för att förberedas för tävlingen. Pojken från samma distrikt är omtänksam och känslosam, och det är en känslostark film.

Med den här intrigen är det många som dör. Det sker ofta hastigt i filmen, och den dröjer sig inte kvar i våld  och blod. Antyder. ”The hunger games” är mer psykiskt otäck, dödsångest och rädsla.
Gary Ross lyckas begåvat behålla kärnan i boken och berätta visuellt. Några delar är borta eller ändrade, boken ser allt med Katniss ögon.
En samhällskritisk spänning som drivs av hopp. Den onde diktatorn president Snow, en lågmält livsfarlig Donald Sutherland, inser vilket hot den självständiga Katniss är. Hungerspelen ska påminna distrikten om ett krossat uppror och inbördeskrig i det förflutna. Tv som ska hålla befolkningen tyst.
”The hunger games” är science fiction som varningslampa.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Säljande Grimmheter
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner