Kampen står mellan kung och cowboy

avJens Peterson

FILM

Jens Peterson tippar Oscarsgalans vinnare

The king’s speech.

Kung eller knarkare, cowboy eller kapitalistgeni?

Årets Oscarfilmer rör sig i skilda världar. Jag tycker ”The king’s speech” är starkast.

Roligast? En nominerad konstnär vars utseende är hemligt.

Jens Peterson.

En prins som har svårt att prata.

En nedsupen sheriff som pratar så sluddrigt att man knappt hör vad han säger. En crackberoende boxare som lever på lögner och en socialt handikappad datanörd som skapar den största digitala mötesplatsen.

Från kriminellt fattiga på USA:s landsbygd till gränslöst rika brittiska kungligheter.

Det ser ut som om kungligheterna ska vinna. Gärna för mig. Jag tycker ”The king’s speech” är starkast av de nominerade filmerna och ger den gärna flera Oscars.

Särskilt borde det vara Colin Firths år. Han kunde ha vunnit i fjol för ”En enda man”, men då gick priset till Jeff Bridges för ”Crazy heart”. Jag ger den till Firth.

”The kings speech” kan också ge gyllene gubbar till Helena Bonham Carter och Geoffrey Rush. Den störste konkurrenten för manlig biroll är Christian Bale som är fantastisk i ”The fighter”. Han är det bästa med den filmen.

En av de mest underhållande nominerade är dokumentären ”Exit through the gift shop”. Är det ens en dokumentär? Den är gjord av, och handlar delvis om, brittiske gatukonstnären Banksy vars identitet är okänd. Den börjar som en dokumentär av olika graffitikonstnärer, men snart vänder Banksy kameran mot en märklig fransman och gör om honom till konstnären mr Brainwash. Vars verk säljer.

Filmen är ett mycket intressant inlägg kring konstens värde och all bisarr ekonomisk spekulation i den branschen.

Svåraste konkurrenten är ”Inside job”, starkt dokument om ekonomiska krisen.

Jag tycker ”Hämnden” vore värd en Oscar. Och kan försiktigt tro att det ska bli så. Susanne Bier har också samlat ihop till det prestigefyllda filmpriset.

Bästa sång? ”If I rise” från ”127 timmar”, fint sjungen av Dido.